НОВИНИ

Показаха новия европейски изтребител в Бурже

Франция, Германия и Испания подписаха рамково споразумение за проекта за изтребител от ново поколение, който трябва да гарантира самостоятелни отбранителни способности на Европа в свят на нарастващи заплахи. Това стана на авиозложението в Бурже край Париж - най- голямото годишно събитие на авиоиндустрията. То беше открито тази сутрин от президента Еманюел Макрон.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:46, 17.06.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Макет на новия изтребител в мащаб едно към едно беше представен в Бурже пред погледите и на три дами - министрите на отбраната на Франция - Флоранс Парли, на Германия - Урсула фон дер Лайен и на Испания - Маргарита Роблес.

Те сложиха подписи под общото споразумение за бойния самолет, като така и Мадрид се включи в амбициозния проект. Целта е първите полети на прототип да са факт до 2026 г., а до 2040 изтребителят да замени използваните сега "Юрофайтър" и "Рафал". Проектът беше лансиран като част от нова отбранителна инициатива за първи път от лидерите на Германия и Франция преди две години. Първоначалната идея и Великобритания да се включи, беше изоставена. Париж и Берлин ще инвестират общо 4 милиарда евро в изтребителя до 2025 година.

Междувременно шефовете на "Боинг" се извиниха за смъртта на хора при двете катастрофи с техни самолети и обещаха уроците от тях да бъдат използвани в бъдещата им работа. Общо 346 души загинаха в Етиопия и Индонезия.

Кевин Маккалистър, главен изпълнителен директор на Боинг граждански самолети: Съжаляваме за загубата на човешки живот в резултат на трагичните инциденти с етиопските авиолинии и "Лайън Еър", нашите мисли и молитви са с близките на загиналите. Безопасността е свещена за нашата компания.

"Боинг" отлага обявяването на нов модел - очаквания от индустрията NMA и в момента всички усилия на компанията са насочени към излизането от кризата с модела "737 МАКС".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственици на столична галерия сезират прокуратурата заради фалшиви картини
Собственици на столична галерия сезират прокуратурата заради фалшиви картини
Проблем ли се оказа задачата с илюстрация в изпита след VII клас?
Проблем ли се оказа задачата с илюстрация в изпита след VII клас?