НОВИНИ

След среща с Борисов: Полицаите получават допълнително 100 млн. лева

Ново повишаване на заплатите на служителите в МВР договориха днес полицейските синдикати на среща с премиера, след като те поискаха допълнително 15-процентно увеличение. Според тях отпуснатите допълнително 55 милиона лева от началото на годината не са достатъчни. Въпреки това планираните за днес протести остават. Ръководствата на общо 9-те полицейски профсъюза обаче обещаха да обсъдят прекратяване на ефективните действия.

Николай Минков
от Николай Минков
10:22, 11.01.2018
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
среща борисов полицаите получават допълнително 100 млн лева

Повече от час и половина продължи срещата при премиера Бойко Борисов с полицейските синдикати и приключи с резултат.

Заплатите на служителите на МВР ще бъдат увеличени. Мотивът - премиерът бил доволен от работата на полицаите срещу контрабандата, охраната на границата и повишената събираемост на приходите в бюджета.

Галентин Грозев - алианс "Сигурност: Лично премиерът се ангажира със сумата от 100 млн., която да бъде обсъдена и гласувана на Министерски съвет и в последствие преведена към МВР в рамките на 2 седмици.
Красимир Ципов - зам.-министър на МВР: В МВР ще седнем да поговорим с представителите на всички синдикати по какъв начин да бъдат предприети действията за едно допълнително увеличение на средствата, които ще бъдат предоставени.

Бе договорено още да започнат и промени в Закона за МВР.

Галентин Грозев - алианс "Сигурност": Предстоят в тази връзка и промени, обсъждания на наредбата за основните месечни възнаграждения на служителите на МВР, като този път ще настояваме и държавните служител също да получат увеличение, тъй като при последната наредба няма никакво увеличение.

От ръководството на МВР заявиха, че днешната среща не е провокирана от обявените полицейски протести.

Срещата, която бе направена днес, нямаше за цел да спре протестите на синдикалните федерации на служителите на МВР. Въпреки договореното повишение на възнагражденията, обявените за днес протести не се отменят.

Още утре управителните съвети на полицейските синдикати ще обсъдят възможността за спиране реалните протести, но остават в протестна готовност.

Валентин Попов - Синдикалната федерация на служителите в МВР: Ние ще обсъдим това, което чухме днес и се надяваме, че ще можем да обмислим сериозно прекратяване на протестните действия, най-малкото временно, докато видими как ще се развият нещата.

Според министър-председателя имало възможност и за по-дългосрочна стратегия за полицейските възнаграждения.

Премиерът Бойко Борисов пое ангажимент в бюджета за 2019 година с още 10 % да бъдат повишени заплатите на полицаите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАН отбеляза 140 години от рождението на Пейо Яворов
БАН отбеляза 140 години от рождението на Пейо Яворов
Предстои проучване за мониторингова мрежа на околната среда в София
Предстои проучване за мониторингова мрежа на околната среда в София