НОВИНИ

Помощ за бездомен старец

Бездомен старец гасне в бивша селскостопанска постройка в търговищкото село Преселец. Мъжът е с отекли крака и рани, не е контактен, сигнализираха наши зрители, които ни потърсиха за съдействие. След намесата на медиите само за два часа институциите се вдигнаха на крак и старецът беше настанен временно в болница. Нужни са му обаче постоянен подслон и грижа, особено в студените, мразовити дни.

bnt avatar logo
от Денислава Атанасова
06:46, 18.01.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Този човек няма близки и роднини. Бил е пастир, но от 7-8 години заболял, къщата му се срутила и живее в мизерия, в стопанския двор. Мъжът е видимо болен с рани по тялото от залежаването. Отскоро селския кмет разпоредил да му носят храна и дърва, но в рицари на доброто се превръщат хора от местна фирма. Те са потресени от гледката и се заели да търсят подслон за 78-годишния Тефик Хасанов.

Исмаил Насуф: „На обяд тука като му носим храна ние му палим печката, слагаме дърва, но през почивните дни няма кой да се грижи за него. Като разправям из селото за него – всеки го съжалява, но никой не идва да му помага”.

Аптула Аптулов, кмет на с. Преселец: „Вчера му докарахме пак дрехи, дърва. - Кой го преоблича? - Има от социалните".

Преди дни кметът се обадил и на тел. 112 и прибрали стареца за ден в спешна помощ, но пак го върнали в мизерията. В присъствието на репортерите, социалният работник Бисер Тодоров отново потърси медицинска помощ:

„Аз не съм медицинско лице, не мога да установя какво му има, но е в тежко здравословно състояние”.


;

По думите на местните хора старецът има решение на ТЕЛК, няма роднини и не може сам да се грижи за себе си. Социалният работник обясни, че това пък е предимство за спешно настаняване в специализиран дом.

Бисер Тодоров, социален работник: „Да ускорим процедурата за настаняваме в дом, то се е видяло, че сам не може да се обслужва, няма близки, роднини – не може да подаде документи и за програмата за личен асистент”.

Бездомникът беше прегледан и настанен в психиатричното отделение на областната болницата. В Търговище няма кризисен център за възрастни, нито старчески дом. Тепърва социалната служба трябва да търси трайно решение за осигуряване на подслон и грижа за бедстващия мъж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щастието да живееш втори живот
Щастието да живееш втори живот
Мисия на МВФ отново в Гърция
Мисия на МВФ отново в Гърция