НОВИНИ

След снега - предупреждение за студ и вятър

Динамична остава снежната обстановка в страната. Магистралите са проходими, няма бедстващи хора. В същото време все още стотици абонати са без ток заради повреди по мрежата, причинени от обилния снеговалеж. Екипите и на трите енергодружества, както и на енергийния системен оператор работят непрестанно за отстраняване на повредите. Най-тежко е положението около Пловдив, Враца и Шумен.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
06:20, 18.01.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Снежната покривка достигна 40 см. на места в Северна България и до 20 в Южна, с изключение на Черноморието. Бедствено положение беше обявено в община Свищов, където няма ток и вода. Усложнена е зимната обстановка в област Русе, пътищата в цялата област са затворени за превозни средства над 12 тона. Има прекъснати далекопроводи, а работата по възстановяването се затруднява от силните навявания и големите преспи.


;

Спряно е движението на тежкотоварни автомобили на Дунав мост и граничния пункт Капитан Андреево, който и тази нощ остана под вода. Остава ограничението за движение по магистрала "Хемус" в участъка от Варна до Шумен, посока Шумен. Вчера нямаше осветление в тунела "Витиня", където електроразпределителното дружество работи по възстановяването му.

Валежите през следващото денонощие ще намалеят, но ще застудее още, предупреждават синоптиците от БАН. Силен вятър се очаква в областите Силистренска, Добричка, Разградска, Търговищка, Шуменска, Варненска, Бургаска, Ямболска, Сливенска, Хасковска и Кърджалийска.

;

Заради условията Силистра, Плевен, Русе, Шумен и Исперих отмениха учебните занятия в първите дни от седмицата. Взето е решение в понеделник да няма учебни занятия във всички населени места в областта, с изключение на град Русе. Дървена ваканция е обявена и във варненската община Аврен. Ситуацията в Смолян постепенно се нормализира, но още не е отменено бедственото положение, предизвикано от преливането на реките вчера. Дъждът отнесе автомобили и нанесе тежки щети в община Рудозем, частично бедствено положение бе обявено и в хасковски села. Високите води на река Места скъсаха голяма дига край град Хаджидимово, Благоевградско. За момента не се работи по възстановяването ѝ, тъй като реката е пълноводна, но се взимат мерки за недопускане на наводнения.

;

Обстановката в Благоевградско тази сутрин е сравнително спокойна, съобщи репортерът ни Йорданка Бакалска:

;

Динамична е обстановката в област Пловдив, съобщи в "Денят започва" Нели Ангелова.

;

Даниела Василева следи обстановката в област Русе тази сутрин:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Враца подаряват цвете на магистратите
Във Враца подаряват цвете на магистратите
​Световен ден на мигрантите и бежанците
​Световен ден на мигрантите и бежанците