Поне пет лева струва козунак, в който са вложени истински продукти, а не примеси и изкуствени съставки. Според майстори-пекари от Пловдив под тази цена потребителите трябва да знаят, че ще консумират заместители на яйца, мляко и дори брашно.
This is a modal window.
Българите спазват традициите и в дните преди Възкресение Христово масово пазаруват козунаци. Най-търсен според пекарите остава домашният козунак - по бабина рецепта.
Георги
Лефтеров, майстор-пекар:
„Българският
козунак традиционно се прави с мляко, бяло брашно - силно, хубаво; с яйца и с
краве масло. Понякога, някои народни рецепти, добавят и свинска мас. Това е
традиционният български козунак - без маргарин, без олио.“
Така като пресметнем и ако държим всички тези продукти да присъстват в нашия празничен козунак, излиза, че няма как той да струва по-малко от пет лева. В зависимост от съставките може да стигне и до 10-12 лева. В същото време пазарът е залят с козунаци на цени от 1,50 и два лева.
Георги
Лефтеров, майстор-пекар: „Аз се учудвам дали в него има брашно, а пък да не говорим за яйца. Основно това са козунаци с готови смески. Яйцата са просто огромен лукс, т.е. в тях ги няма въобще. Това са козунаци с палмово масло. Не бих казал, че това е традицията, която един българин би желал да си сложи на масата.“
Според майстор Лефтеров хората често икономисват с по-евтините продукти, рискувайки собственото си здраве. А ние от БНТ 2 призоваваме да посрещнем великденските празници с изцяло български, качествени и истински продукти на трапезата си.