ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Поне пет лева струва великденски козунак с истински продукти в него

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Поне пет лева струва козунак, в който са вложени истински продукти, а не примеси и изкуствени съставки. Според майстори-пекари от Пловдив под тази цена потребителите трябва да знаят, че ще консумират заместители на яйца, мляко и дори брашно.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

Българите спазват традициите и в дните преди Възкресение Христово масово пазаруват козунаци. Най-търсен според пекарите остава домашният козунак - по бабина рецепта.

Георги Лефтеров, майстор-пекар: „Българският козунак традиционно се прави с мляко, бяло брашно - силно, хубаво; с яйца и с краве масло. Понякога, някои народни рецепти, добавят и свинска мас. Това е традиционният български козунак - без маргарин, без олио.“

Така като пресметнем и ако държим всички тези продукти да присъстват в нашия празничен козунак, излиза, че няма как той да струва по-малко от пет лева. В зависимост от съставките може да стигне и до 10-12 лева. В същото време пазарът е залят с козунаци на цени от 1,50 и два лева.

Георги Лефтеров, майстор-пекар: „Аз се учудвам дали в него има брашно, а пък да не говорим за яйца. Основно това са козунаци с готови смески. Яйцата са просто огромен лукс, т.е. в тях ги няма въобще. Това са козунаци с палмово масло. Не бих казал, че това е традицията, която един българин би желал да си сложи на масата.“

Според майстор Лефтеров хората често икономисват с по-евтините продукти, рискувайки собственото си здраве. А ние от БНТ 2 призоваваме да посрещнем великденските празници с изцяло български, качествени и истински продукти на трапезата си.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?