НОВИНИ

Попарт в новата изложба на Йордан Панков и Стефан Петрунов "Великата красота"

Йордан Панков и Стефан Петрунов представят изложбата THE GREAT BEAUTY | project. Двамата артисти подчертават пристрастията си към модерното и вкуса към попарта. Експозицията може да бъде видяна до 4 април в Галерия - книжарница София Прес.

Андреа Драганова
от Андреа Драганова
22:32, 28.03.2017
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Тандемът е нарекъл изложбата си THE GREAT BEAUTY | project по-скоро с цел да отвори широко поле за тълкуванeто ѝ, като влага и известен смисъл ирония без директни препратки към прочулия се филм на Паоло Сорентино. Двамата художници разглеждат съвременни теми, като правят паралели и с историята, но „Великата красота” минава като червена нишка на различни нива.

Йордан Панков - художник: Малко по-помпозно решихме да звучи, малко с ирония, но иначе съвсем сериозно всеки третира темата по различен начин.

И докато Йордан Панков използва конкретни сюжети от изчезнали картини на Леонардо, Вермеер и Микеланджело, които могат да се тълкуват като буквален коментар на темата, то произведенията на Стефан Петрунов и психологическите му портрети, предлагат философската идея за „Красотата”.

Стефан Петрунов - художник: Той използва обикновено стари картини, които са акцентирали върху красотата и естетиката. Аз по друг начин се отнасям, защото тя вече не е задължителна да се търси в изкуството. Присъства по-скоро като неопределена при моите неща.

Удоволствието да се открие собствения прочит на всеобхватната тема за Великата красота, остава за почитателите на изкуството, които обичат да си задават въпроси, без да се стремят към прости отговори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вещите на Мата Хари на търг
Вещите на Мата Хари на търг
НАСА се включва в разработването на самоуправляеми автомобили
НАСА се включва в разработването на самоуправляеми автомобили