Популярният китайски готвач Джан Хаофън разкри за зрителите на "По света и у нас" малка част от тайните във вълшебния свят на китайската кухня. Той е в България за Дните на китайската култура и туризъм, които са с акцент върху културните и туристическите забележителности на най-големия пристанищен град в Китай - Нинбо.
This is a modal window.
Първото ястие, което Джан приготвя в живота си, е задушени зеленчуци. И вече 22 години най-много време от живота му минава в кухнята. По-приятно му е да готви за останалите, отколкото за себе си. А с типичните за китайската кухня и по специално за областта Нинбо риба в соеви кори и запържени баудзи, Джан днес представи част от богатството на китайската кухня.
Джан Хаофън, готвач: Предизвикателство беше да усвоя всички неща, на които се обръща изключително внимание в китайската кухня, защото в приготвянето на дадено ястие се набляга и на цвета, на вкуса, на формата.
В китайската кухня много важни са и подправките. В готвенето Джан Хаофън залага на сол, готварско вино и соев сос. Съвършеният вкус се получава обаче от различни бульони.
Джан Хаофън, готвач: За мен най-трудното е да превърна едно обикновено ястие в шедьовър. Да направя така, че храна, която хората в Китай ядат всеки ден, да бъде стане още по-атрактивна. Естествено, много бих искал да включа и някои български съставки в нашата кухня и да ги разпространя в Китай.
Винаги, когато готви, Джан влага част от душата си в ястието. Казва, че за да бъде вкусна - храната трябва винаги да се приготвя с настроение.