НОВИНИ

Цацаров поиска възобновяваване на делото за освобождаването на Полфрийман

Според Сотир Цацаров съдебният акт е незаконен по две причини - първата - според закона съдът трябва да се произнесе с решение, а не с определение, както е направил. Втората, според главния прокурор част от съдебния състав е обвързан с организация, която е дала становище по казуса и е трябвало да си направят самоотводи. Острите реакции срещу освобождаването на Джок Полфрийман от затвора продължиха и днес.Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:47, 24.09.2019
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Родителите убития Андрей Монов са потърсили защита на правата си с жалба до главния прокурор, което даде основания на Сотир Цацаров да се запознае с делото и по този начин да открие нарушения.

Родителите на убития Андрей Монов са подали жалба до главния прокурор с искане за възобновяване на делото за предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман. Аргументът им е, че апелативните съдии са се произнесли с определение, което не подлежи на последваща проверка и така са ограничени законови права.

Христо Монов, баща на убития Андрей Монов: Фактически с това определение те го помилваха, тъй като ако той замине в Австралия, как българската държава ще контролира условията на условното му освобождаване? Той може да прави там каквото си иска.
Това е подигравка с чувството ни за справедливост. Съдът точно това трябва да вдъхва на гражданите, че гарантира справедливост, макар понякога тя да е невъзможна в пълния ѝ обем.

Главният прокурор е установил, че в жалбата на семейство Монови има основателни аргументи.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Като становището на главния прокурор е, че е следвало този съд да се произнесе с Решение, тъй като такъв е Законът, такъв е НПК, но въпреки това Софийският апелативен съд се е произнесъл по начин и форма, по който е невъзможно да се поиска възобновяването на това производство.

Според главния прокурор в делото има доказателства, че съдебният състав разгледал казуса е незаконен. Двама от съдиите - председателят и докладчикът Калин Калпакчиев и Весислава Иванова, не са декларирали обвързаност с организация, дала положителна характеристика за Полфрийман.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Председателят на състава двукратно е бил награждаван от БХК като "Човек на годината" в организираната от тази неправителствена организация класация. А съдията - докладчик, съдия Иванова, е била съавтор в годишния доклад за 2016-та година на същата неправителствена организация. Тези лични отношения е трябвало да бъдат заявени от съдиите, трябвало е да се самоотведат.
;

От мотивите в съдебното решение обаче е видно, че именно положителната характеристика от Българския хелзинкски комитет е една от причините да се приеме, че Джок Полфрийман се поправил и не представлява обществена опасност, въпреки отрицателното становище, представено от затвора. Христо Монов е психолог с голям опит и от началото на 80-те години е изследвал лишените от свобода. Той е категоричен, че с поведението си дори в затвора Джок Полфрийман е показал, че е класически пример на социопат.

Христо Монов, баща на убития Андрей Монов: Така че този човек не подлежи на поправяне, този човек мястото му е в затвора. Защото когато и да излезе от затвора, гарантирам го с познанието си и с изводи, включително на Американската психиатрична асоциация, 86% от социопатите, когато бъдат освободени от затвора извършват отново убийство.

Главният прокурор е поискал и спиране на изпълнението на определението за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман докато съдът се произнесе по искането за отмяна на съдебния акт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загуби за българските хотелиери след фалита на Томас Кук
Загуби за българските хотелиери след фалита на "Томас Кук"
Черно море с лесна победа срещу Ботев Ихтиман
Черно море с лесна победа срещу Ботев Ихтиман