НОВИНИ

Последен ден за подаване на данъчните декларации

3 май е последният ден в 2016 година, в който можем да подадем данъчната си декларация и да платим дължимия налог, съобщиха от Националната агенция за приходите.

Николай Минков
от Николай Минков
18:19, 03.05.2016
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Важно е да кажем, че до полунощ все още можем да подаваме декларации по електронен път, чрез персонален код, който се издава във всеки клон на НАП, буквално за минути, или чрез електронен подпис, ако имаме такъв. За онези, предпочели да пуснат декларациите си по пощата, крайният срок е 20 часа. Прави впечатление, че все повече хора предпочитат да декларират доходите си по интернет, вместо да се редят пред гишетата.

Важното е да кажем, че ако имаме данък за довнасяне, трябва да го платим днес до края на работния ден в офисите на НАП. Ако пък предпочетем това да стане по банков път, то преводът трябва да постъпи по сметките на приходната агениця не по-късно от утре.

Вижте още за особеностите на тазгодишната данъчна кампания в коментара на икономическия репортер Николай Минков.

;

Близо 500 хиляди българи са подали данъчни декларации до момента или това са близо 100 % от хората с допълнителни доходи през годината, отчитат от НАП.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Данъчната кампания приключва успешно- без струпване на хора, без драматизъм излишен и това е така, защото над 35% от всички декларации вече идват онлайн. Имаме около 180 хиляди подадени декларации онлайн до момента, което при среден обем от десетина страници хартия, това означава, че ние сме спестили тонове хартия само заради електронните услуги. Това е един съпътстващ, допълнителен, екологичен ефект, ако щете.

От НАП обясниха, че при подаване на декларацията онлайн, системата е автоматично изчислява и закръгля дължимия данък.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Онлайн системата изчислява автоматично, като логиката на закръгление е да се закръглява към всеки цял лев, в случая надолу, т.е. в полза на данъкоплатеца. Така че този въпрос е и законодателно, и софтуерно разрешен.

Няма проблем, ако сте решили да пуснете по пощата декларацията си днес, макар, че тя ще пристигне в НАП след изтичане на крайния срок.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Всеки е свободен да избере кога да декларира доходите си. И законът допуска това да стане, ако датата на пощенското клеймо е днешна -т.е. 3-ти май.

Солени глоби предвижда законът за онези, които не са декларирали допълнителните си доходи или пък са подали умишлено грешни данни.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: До 500 лв. за неподадена изобщо декларация и до 1000 за умишлено декларирани неверни данни.

;

От НАП напомнят, че кешовото плащане на дължимия данък трябва бъде до края на работния ден. Ако сме предпочели паричен превод, той трябва да постъпи по сметката на приходната агенция не по-късно от следващия ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Село без хранителен магазин
Село без хранителен магазин
Обвинения за опит за убийство след сбиване в Раднево
Обвинения за опит за убийство след сбиване в Раднево