НОВИНИ

Повече средства за хуманитаристика в университетите

С 15% се увеличават парите за хуманитаристика в университетите. Така служебният министър на образованието Николай Денков успокои ректорите на висши училища, че няма да се намаляват средствата в тази сфера. Опасението беше, че с новата Стратегия за висшето образование ще пострадат хуманитарните специалности за сметка на инженерните и математическите направления.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
22:54, 09.02.2017
Чете се за: 00:51 мин.
Още

След среща с ректорите, в чиито университети има хуманитарни направления, служебният министър на образованието и науката обяви, че са приети нови правила за финансиране на висшите училища, които влизат в сила от 1 януари тази година.

проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката: В тези правила субсидията за един студент в тези професионални направления е увеличена с 15%.Така че част от притесненията на колегите, свързани с финансирането се решават с тази промяна.

Ректорите са споделили още едно притеснение- че ако продължи да се намалява приема в хуманитарните специалности за сметка на техническите, той ще падне под критичния минимум.

проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката: Затова министерството поема ангажимента това постановление, което регулира приема ще бъде променено. Това ще бъде част от общата процедура за осигуряване на приема за 2017-2018-та академична година.
;

Проф. Денков смята, че двете стъпки са правилни и ще подпомогнат реформата във висшето образование.

проф. Стати Статев, ректор на УНСС: Тези две послания ние ги приемаме и обещаваме, че ще работим за тяхното реализиране- а те се отнасят до балансиране на системата на висшето образование, на всички професионални направления както като брой студенти, така и като финансиране.

Според министър Денков отново ще бъде обсъдено кои да са приоритетните направления и кои специалности да бъдат защитени. До 20 април МС трябва да приеме новата таблица със субсидията по направления. Служебният кабинет ще подготви тази таблица като се води от това, кои специалности се реализират на пазара и кои не.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семейно събиране по китайски
Семейно събиране по китайски
Осем ранени при атака на палестинец на пазар в Израел
Осем ранени при атака на палестинец на пазар в Израел