Два протеста срещу застрояването в София

Два протеста днес, посветени на застрояването на столицата. Група, която защитава строителните инвеститори се събра пред сградата на Столичната общината. Гладна стачка обяви един от инвеститорите и собственик на парцел в жк "Младост". В същото време жители от близо 10 столични квартала излязоха на контрапротест. Те настояват да бъде спряно презастрояването в София. Репортаж на Мина Пенкова.

Мина Пенкова
от Мина Пенкова
20:22, 09.02.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Улица "Московска" се превърна в разделителна линия на два протеста. От едната страна застанаха защитниците на тезата, че инвеститорите и собствениците на имоти трябва да продължат работата по строежите си. А от другата - жители на няколко квартала в София, които настояват презастрояването в града да бъде спряно.

Борис Ангелов:
Нашето искане и на всичките кварталки е едно и също. Ние искаме една подредена, чиста и зелена София.
Николай Георгиев:
Вече се унищожават важни транспортни връзки, унищожават се зелени площи. Проблемът става все по-голям.

Протестиращите отрекоха недоволството им да има връзка със започналата гладна стачка на един от собствениците на терен в квартал "Младост", чийто строеж в момента е спрян. Инвеститорът Изабела Сярова, която е вложила в строежа над 300 хиляди лева, казва, че сама е спряла строежа, за да не й бъде издадена такава заповед от районния кмет Десислава Иванчева.

Изабела Сярова:
Квартал Младост е под административна блокада. Не се обработват, не се издават документи, спират се всички обекти без значение дали имат нарушение или не и на мен се опитват да ми отнемат правото на труд и прехрана.

Кметът на Младост каза, че в късния следобед днес е издала заповед строежът да бъде спрян заради отклонения във фундаментите, което поставя под въпрос стабилността на сградата. От районната администрация са издали и един акт за нарушение на Изабела Сярова, който тя обжалва.

Изабела Сярова:
Въпросният констативен акт ми е съставен на една нормативна наредба - първо служителите в районната администрация са объркали годината - после тази наредба се оказва отменена в далечната 2012 година. И го обжалвам като нищожен.

Представители на Столичния общински съвет поканиха на среща и двете страни на протеста. Председателят на общинския съвет Елен Герджиков заяви, че исканията и на едните и на другите ще бъдат разгледани по време на заседанията на специализираните комисии в общината.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Влак дерайлира на 200 метра от спирка Бояна край Провадия
Влак дерайлира на 200 метра от спирка Бояна край Провадия
Протест и контрапротест за строителството в София
Протест и контрапротест за строителството в София