НОВИНИ

Обезщетение за всички абонати без парно и топла вода за повече от 48 часа​

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще поиска прокуратурата да разследва каква е причината за аварията, оставила хиляди столичани почти седмица без парно и топла вода. Все още част от столичните квартали остават на студено.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:05, 09.02.2017
Чете се за: 02:33 мин.
У нас

Обезщетение от "Топлофикация" ще получат всички абонати, за които се докаже, че не са имали парно и топла вода за повече от 48 часа и това е станало по вина на дружеството. Това обяви изпълнителният директор на "Топлофикация София" Георги Беловски след изслушането му от Столичния общински съвет.

Георги Беловски, изп. директор на "Топлофикация София": След като бъде направен анализ в кои сгради е имало просрочване на тези 48 часа като това ще стане със съответните електронни устройства, които "Топлофикация" има и това ще бъде неоспоримо. Тогава този доклад ще бъде представен на Столичния общински съвет и той ще вземе решение за начина, по който ще стане това обезщетяване.

Шефът на "Топлофикация" увери, че няма срок за установяване на постъпилото топлоподаване, както твърди омбудсманът Мая Манолова.

Георги Беловски, изп. директор на "Топлофикация София": Не съм чул изказването на Мая Манолова, не знам защо е избрала 1 март, може би заради мартениците.
Боян Паунов - директор "Експлоатация" в "Топлофикация София": Има търговски уред, който има енергонезависима памет, която помни 36 месеца назад стойностите за доставяната енергия, броя на дните, в които е доставяна енергията.

След отстраняване на повредите "Топлофикация" ще проверява сграда по сграда колко енергия е подавана и за какъв период не е имало отопление.

Георги Беловски, изп. директор на "Топлофикация София": Не мога да кажа колко време ще отнеме, ще действаме максимално експедитивно, в никакъв случай няма да е много дълго.

Беловски обаче призна, че няма методика как ще се изплащат обезщетенията, защото дружеството не е имало досега такива случаи.

Георги Беловски, изп. директор на "Топлофикация София": Тези общи условия, които действат в момента, не са използвани никога досега. "Топлофикация" разбирам също през годините не е имало такава ситуация и не са изплащани неустойки.

Беловски категорично отрече твърденията, че "Топлофикация" на места е пускала парното за кратко, за да не се трупат 48 часа. Председателят на Общинския съвет и кметът на са категорични, че абонатите трябва да бъдат компенсирани.

Елен Герджиков, председател на СОС: Не говорим само и единствено за изискването по закон, говорим за отношение между дружеството и неговите клиенти и затова въпроса ще бъде разгледан на комисия на общинския съвет и ние ще настояваме за компенсиране на всички хора, които са претърпели това неудобство.

Фандъкова обоснова и настояването си за намеса на прокуратурата в случая с голямата авария.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Топлофикация" твърди, че причината е токов удар, в същото време ЧЕЗ отрича да е имало такъв. Много е важно след като има спор, компетентните органи да разследват причината, защото аварията е изключително тежка.

Общинските съветници от различните партии настояват за по-обстойна експертна проверка.

Трайчо Трайков, общински съветник от Реформаторски блок: За мен е важно да има независим технически анализ от специалисти, които са в състояние да го направят и след това да се съпоставят дали това е предвидено в анализа на риска.
Милка Христова, общински съветник от БСП: Много се извинявам, но надали някой столичанин би се хванал на версията, че някой джихадист е дошъл да ни повреди станцията, за да ни създаде емоции точно през зимата. Така че тук по-скоро въпроса е свършили ли сме си работата за допълнителен генератор на ел. енергия.

Стана ясно още, че "Топлофикация" е изостанала в инвестиционната програма за подмяна на тръбите. Справка в бизнес плана на дружеството показва, че през миналата година е довършена подмяната на 7 км изостанали от 2015. Сменени са и близо километър и половина мрежа. Това е по-малко от половината от заложените по план - 21 км. Според шефа на "Топлофикация" ремонтът на улиците, строителството на метрото, подмяната на водопровода пречели на тяхната работа.

Георги Беловски, изп. директор на "Топлофикация София": Програмата на Столична община за рехабилитацията на улиците е много мащабна през последните години, отделно Софийска вода и другите дружества, което засяга подземна инфраструктура, също имат много мащабни програми. Строителството на метрото, което блокира до голяма степен доста улици и доста райони отново оказва влияние върху възможността активно да се извършват дейности по подмяна на топлопроводите. Повярвайте, подмяната на тръбопроводите изисква много тежка комуникация с районните кметове и поради тази причина през миналата година те се забавиха с разрешенията за строеж.

От "Топлофикация" отговориха и на обвиненията на столичани за липсата на информация.

Елизабет Павлова, говорител на "Топлофикация София": Имаме Фейсбук страница, имаме специална линия за комуникация с клиентите - по имейл. Освен това работят 20 пункта на колцентъра.

Комисията за енергийно и водно регулиране ще провери дали това е така, защото ако се докаже, че дружеството не е дало навременна информация на абонатите си за аварията, ще бъде санкционирано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ: Кой носи отговорност за назначенията на новите областни управители?
ГЕРБ: Кой носи отговорност за назначенията на новите областни управители?
Творби на унгарски художник с българско потекло в Пловдив
Творби на унгарски художник с българско потекло в Пловдив