НОВИНИ

Повишен интерес към педагогическите специалности във Велико Търново

Завръща се интересът към учителската професия, отчитат от Великотърновския университет. Най-търсени са специалностите начална и предучилищна педагогика, като тази година местата са на 100% запълнени. В същото време обаче педагогическите специалности, които подготвят кадри за средното образование, не са толкова желани, въпреки че в училищата има недостиг на преподаватели по основни предмети.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе
20:45, 21.11.2017
Чете се за: 01:06 мин.
Още

През последните 4 години във Великотърновския университет значително са се увеличили студентите в специалностите предучилищна и начална педагогика. За 180 места са се борили над 400 кандидат-висшисти.

Проф. Стоян Буров – заместник-ректор на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий": Учителската професия става все по-привлекателна за младите хора. Знаем, че там се повишиха и заплатите, подобриха се и условията в училищата. Много от хората се ориентират, защото това е държавна работа.

Иван Николов е в четвърти курс, специалност Български език и география. Той е от Беброво – малко селце в Еленския Балкан. Казва, че след завършването си смята да остане във Велико Търново и да си търси работа като преподавател.

Иван Николов – български език и география: Професията е много хубава, особено с всички тези ваканции.

Виктория Петрова е трети курс Английска филология. Пред възможността да продължи с втори чужд език или да специализира за преводач, тя е избрала учителската професия.

Виктория Петрова – английска филология: Още преди да запиша в университета, това исках да правя, да бъда учител. Харесва ми да работя с деца, примерно, около 10 години.

Не така обаче стои въпроса със специалностите, подготвящи кадри за отделните предмети за основното и средното образование. Недостиг има на учители по математика, информатика и чужди езици, а желаещите да преподават в горния курс са все по-малко.

Проф. Стоян Буров – заместник-ректор на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий": Основната причина, вероятно е, че тези специалности са по-трудни, защото се изучават по 2 предмета. Всъщност това са две специалности в едно. От друга страна работата с големите ученици по всяка вероятност също е спирачка за някои от кандидатите.

От Великотърновския университет казват, че педагогиката за тях е приоритет и за да привлекат повече млади хора, им предлагат преференции.

Проф. Стоян Буров – заместник-ректор на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий": В смисъл, че ги освобождаваме от първата семестриална такса.

Финансовото облекчение тази година е дало резултат и първокурсниците в тези комбинирани специалности са се увеличили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма промени при кандидатстването за студентски бригади в САЩ
Няма промени при кандидатстването за студентски бригади в САЩ
Мястото на жената е в кухнята, смятат над 80% от българите
Мястото на жената е в кухнята, смятат над 80% от българите