НОВИНИ

Отложиха делото срещу 84-те миньори

Окръжният съд в Кюстендил отложи делото повдигнато срещу 84 миньори от Мини "Бобов дол", за това че са стачкували незаконно през месец май тази година заради забавени заплати. Причината е отсъствието на ръководството от "Въгледобив Бобовдол", което е предявило иска по делото. На пряката ни линия от Благоевград е Антония Сукалинска. Чуйте повече от нея:

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград А.Сукалинска, Ангелина Дочева
20:16, 21.11.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Повече от половин час продължи влизането на обвинените работници в съдебната зала, а самото заседание приключи за по-малко от минута. Твърденията, че миньорите са стачкували не е доказано, защото всички са били на работните си места и са отказали да работят заради забавените заплати, като за проблема са разговаряли с началниците си. Това разказаха самите миньори и това е била причината да не изпълнят трудовите си задължения.

Минути след като влязоха в заседателната зала обвиняемите миньори трябваше да излязат, защото работодателите им не се явиха в съдебна зала. Адвокът им Ивона Павлова, заяви че делото се отлага и заради неприложени доказателства.

Ивона Павлова– адвокат: Съдът остави без движение исковата молба, работодателят трябва да отстрани исковата молба за нередности.

Делото срещу 84 мата минъори бе повдигнато заради това, че са участвали в протест организиран на 11 и 12 май т.г. Тогава работещите в открит рудник "Христо Ботев отказаха да влязат в галериите, като цялата нощ стояха пред административната сграда на предприятието заради забавяне на заплатите и ваучерите за храна.

Йордан Райчев: Това е един фарс. Да се подиграват с работниците, да не им се плащат заплати, да протестират.
Георги Димитров- Аз съм уволнен дисциплинирано, за това нещо.
БНТ: Сега не сте на работа? Откога сте уволнен ?
- От 30 август.
БНТ А колко време работите в мината?
-29 години

Обвинените работници казаха, че след стачката от мината им изплатили част от забавените заплати. Оплакаха се, че и сега не получават цялото възнаграждение.

Йордан Райчев: Работодателя иска да си взима много пари и да минава метър да не плаща, по ниски заплати, а те да стават големи милиардери т.н.

Изпълнителният директор на Въгледобив "Бобов дол" Харалампи Златанов отказа коментар. В 7-дневен срок ръководството като ищец по делото трябва да приведе исковата си молба според изискванията на съда, а след това оттам ще преценят дали да прекратят делото или да се насрочи нова дата.

Това е второ подобно дело, което ще бъде разглеждано от магистратите в областния град с толкова голям брой обвиняеми. Преди години подобно дело тръгна в Кюстендилския окръжен съд, след като италианец заведе съдебен иск срещу 400 стачкуващи работници. По-късно процесът приключи със споразумение между двете страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таяни: Трябва да скъсим разстоянието между гражданите и европейските институции​
Таяни: Трябва да скъсим разстоянието между гражданите и европейските институции​
Над 200 пътни знака са унищожени в Русе през последните месеци
Над 200 пътни знака са унищожени в Русе през последните месеци