Прогнозите на експерти за задаваща се световна шоколадова криза стресираха любителите на сладкото изкушение. Какаото постепенно се превръща в дефицитна стока. Една от причините е, че ядем твърде много шоколад. Сериозна е заслугата и на китайците, които драматично увеличават консумацията си на шоколадови изделия - с по 5% всяка година и тази тенденция според експерти няма изгледи да се промени. Мая Димитрова се опита да разбере все пак ще има ли шоколад за всички.
Елица Божинова - шеф сладкар шоколатиер
"Тъмният шоколад се налива и е готов за работа при 32 градуса, в момента е 32 и малко. Това, което сме забъркали е чист шоколад натурален, за мен натуралният шоколад е най-хубавият".
В Шоколадовото ателие на Елица се сбъдват шоколадови фантазии. С истински, вкусен, какаов шоколад. Кой не обича шоколад? Очевидно твърде малко хора, защото какаото вече не стига за всички. Новината влияе травмиращо на психиката на шоколюбителите:
- Не може да свърши какаото, трябва да има какао постоянно. И шоколад. За да бъдат щастливи хората.
- Това е голямата ми слабост, без шоколад не си представям и три дена от живота си.
Свършва ли какаото? Очевидно с този въпрос шега не бива и затова питаме учените от БАН.
доц. д-р Десислава Димитрова - Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН
"Напоследък се чуват такива заплашителни съобщения".
И вместо да последва - "в това няма нищо вярно", чуваме - "има цели три причини":
доц. д-р Десислава Димитрова - Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН
"Едната е икономическа причина, другата е социална, а третата екологична. Малките производителите са принудени да продават своето какао на много ниска цена, което пък не ги мотивира".
90 % от всички ферми за какао в света са на дребни производители. Какаовото дръвче дава плод чак на десетата си година. Заради климатичните промени често има суши, малките фермери нямат средства за агротехника и се развиват болести по дърветата. Цялата общност живее в бедност. Поради това много от фермерите се отказват да отглеждат какао. Всички тези проблеми се решават с пари. Има една обаче, за която няма решение. Китайците започнаха да ядат шоколад. И не смятат да се отказват.
доц. д-р Десислава Димитрова - Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН
"Един огромен пазар и огромно потребление."
Петя Костова - любител на шоколад
- Моля ви оставете ни малко шоколад имаме нужда в България.