НОВИНИ

Предстои проверка на над 160 язовира на територията на 6 общини в Благоевградско

Проверките на язовири след земетресението в Северна Гърция, което беше усетено и в Югозападна България, продължават. До момента са инспектирани 9 язовира.Към момента няма установени неизправности. Предстои да бъдат проверени още над 160 язовира в района.

bnt avatar logo
от Станислава Бързачка
22:30, 04.01.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Язовирът край санданското село Плоски е в добро техническо състояние и няма нанесени щети от преминалото земетресение. Това увериха инспекторите от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор при днешната проверка.

Иван Бузов, началник на регионален отдел „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“: В момента колегите ще обиколят стената на язовира и контрастената, ще проверят дали има нови пукнатини по стените, дали на места има свличания или няма, както и ще проверят дали има филтрация през стените или течове, като това е първия оглед, визуален оглед, който се прави"

Специалистите казаха,че в случай, че язовирите са технически изправни, основания за притеснения няма.

Иван Бузов, началник на регионален отдел „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“: Нямаме язовири, при които сме установили неизправности и да не бъдат предприети съответните действия, и да не бъде подсигурена безопасността. Главната цел на нашата работа е да осигурим безопасността на съоръженията, за да не настъпват човешки жертви и материални щети.

За язовирите с открити неизправности на собствениците ще се издават предписания за премахване на нарушенията. Ако не бъдат изпълнени от собствениците на водните съоръжения предстоят административно наказателни действия, според нормативните документи. До утре ще бъде изготвен и междинен доклад, в който ще бъдат вписани всички установени нарушения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ въведоха санкции срещу Иран
САЩ въведоха санкции срещу Иран
Последният сезон на „Игра на тронове“ се очаква през 2019 година
Последният сезон на „Игра на тронове“ се очаква през 2019 година