НОВИНИ

Предвиждат 20 милиона лева инвестиции в пристанищна инфраструктура за 2018-а

20 милиона лева ще инвестира догодина Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ в портовете Бургас и Варна и пристанищата по река Дунав. Това каза днес във Варна генералният директор на Държавното предприятие Ангел Забуртов. Той присъства на 70-годишнината от създаването на Бреговата радиостанция "Варна радио".

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Мартин Николов / Деян Овчаров
18:10, 13.12.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Средствата, предвидени за инвестиции в пристанищата, ще бъдат използвани за ремонт на вълноломи, настилки на терминали, удълбочаване на водни участъци и подходни канали.

Ангел Забуртов, Генерален директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“:
"Бюджетът е около 20 милиона, които инвестираме в морски пристанища, разпределени в Бургас и Варна, така и по речни пристанища - Русе, Лом, Видин, съответно пропорционално разпределени като инвестиции."

През 2017 година е отчетен рекорден товарооборот. През речните и морските пристанища са обработени около 30 милиона тона товари.

Ангел Забуртов, генерален директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“:
"Това, което обикновено сравняваме, са контейнерите. Пак, ако ги сравняваме с Констанца, българските пристанища правят някъде малко повече от 200 хиляди "теута", което е единица за измерване на контейнери. Костанца прави около 600 хиляди. Да кажем три пъти повече. На фона на четири пъти по-голяма икономика, нещата са съпоставими."

Ангел Забуртов допълни, че Морска гара – Варна ще бъде реконструирана. Предстои обявяването на обществена поръчка за ремонт на вълнолома. Необходими са 8 милиона лева за укрепване, подмяна на тетраподите и насипване на камъни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести на палестинската общност в България
Протести на палестинската общност в България
​Израелски анализатор прогнозира възобновяване на преговорите
​Израелски анализатор прогнозира възобновяване на преговорите