НОВИНИ

Преговорите за съставяне на кабинет се провалиха

Въпреки очакванията за успех, преговорите за съставяне на кабинет с мандата на Реформаторския блок се провалиха. Така няма да има ново правителство. След преговорите, които продължиха седмица, днес ГЕРБ, Реформаторите и Патриотичния фронт решиха, че имат различия , заради които не могат да сформират кабинет в рамките на това Народно събрание. От опозицията определиха решението им като очаквано.

bnt avatar logo
от Д. Маркова/И.Цонева
17:32, 20.12.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

След малко повече от два часа преговори управляващите и Патриотичния фронт обявиха, че не са успели да се разберат, въпреки че са положили големи усилия.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: "Мога да кажа, че има определени различия, по които не можем да стигнем до консенсус и от тази гледна точка съобразявайки се с обществените нагласи за предсрочни парламентарни избори можем да кажем , че не сме в състояние в 43-тия парламент да стигнем до принципно съгласие за секторни политики."
Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок: "Всеки имаше своите важни теми, по които държеше да постигнем едниство, да постигнем златно сечение, очевидно е, че това не се получи. Нашите теми,, знаете много добре, бяха съдебна реформа, ефективна съдебна реформа, антикорупционния закон."

Патриотичният фронт също наблегна на най-важните за тях теми - увеличение на пенсиите, мерки срещу миграцията и реформи в енергетиката.

Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт: "Поне едно мисля, че доказахме пред всички вас, че не сме страхливци, че сме смели хора, които няма да тръгнат срещу нагласите на собствения си народ. За съжаление напоследък нагласите вече са за избори."

От АБВ и опозицията не бяха изненадани от невъзможността да се направи кабинет.

Кирил Цочев, зам.председател на НС от АБВ: "Очаквано от нас. Тези игрички ние не играем в тях. Още от самото начало нашето становище беше твърдо - да се отива на предсрочни парламентарни избори."
Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС: "В това Народно събрание няма как да се сформира ценностно мнозинство, начинът, по който се оформи мнозинство в НС, беше грешен."
Корнелия Нинова, председател на БСП: "Пазарлъците в последния месец бяха загуба на време за България. Обръщаме се към г-н Плевнелиев да пристъпи към назначаване на служебен кабинет и да отиваме на предсрочни избори. За нас датата е 26-ти март.

Реформаторският блок ще върне мандата утре сутринта, когато ще стане ясно какво ще предприеме президентът Росен Плевнелиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследването и реакциите след покушението срещу руския посланик в Анкара
Разследването и реакциите след покушението срещу руския посланик в Анкара
Издирват двама изчезнали рибари от Дуранкулак
Издирват двама изчезнали рибари от Дуранкулак