НОВИНИ

Премиера на операта „Мария Десислава” в Русе

Премиера на българската опера „Мария Десислава” на Парашкев Хаджиев ще бъде представен на русенската сцена. Новата постановка на историческата творба е посветена на годишнини от рождението и смъртта на композитора, както и на автора на либретото – поетът Камен Зидаров. Русе е бил домакин на световната премиера на произведението през 1978 година.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе
18:10, 31.07.2017
Чете се за: 00:33 мин.

Драматичната съдба на българската принцеса Мария Десислава, пожертвала живота и любовта си за свободата на отечеството. Това е историята, която разказва творбата на Парашкев Хаджиев. Режисьор на новата постановка е Пламен Бейков.

Пламен Бейков – режисьор
„Много ще се радвам, ако и в следващите години Русенската опера се превърне в един театър, който да бъде авангард в изваждането на българските оперни заглавия на преден план.”

Сопраното Мария Цветкова влиза за втори път в ролята на Мария Десислава.

Мария Цветкова – сопрано
„Явно тази роля е орисана да бъде изпълнявана от изпълнителка, която се казва Мария. След като в трета поредна постановка, певицата се казва Мария и в две от тях - това съм аз - се чувствам безкрайно щастлива и много специална.”

За премиерата са ушити над 50 нови костюма. Аксесоарите към тях се доближават максимално до автентичните за епохата. Специално са заснети и кадри, които с помощта на мултимедия ще бъдат акцент в сценографията. Премиерата ще бъда на 2-ри август, от 19 часа в зала „Опера”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последен работен ден на режисьорката на По света и у нас Еми Костова
Последен работен ден на режисьорката на "По света и у нас" Еми Костова
Сменят 1000 лампи по булевард България
Сменят 1000 лампи по булевард "България"