Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Бойко Борисов се срещна със сръбския президент Александър Вучич

Втори ден от посещението на премиера Бойко Борисов в Босна и Херцеговина. Премиерът е специален гост на 21-ия Международен икономически панаир в Мостар. Изложението среща бизнеса от региона със световни компании. Днес Борисов се срещна със сръбския президент Александър Вучич.

bnt avatar logo
от БТА
12:23, 10.04.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

През последните няколко години всички с радост наблюдаваме как икономиката и инвестициите вървят нагоре. В едно нещо съм абсолютно убеден - ЕС иска мир и просперитет на Балканите. За другите големи играчи на международната сцена - надявам се да е така, каза Борисов на съвместната си пресконференция с Вучич.

Българският министър-председател обаче посочи, че провокациите и конфликтите в региона напоследък тревожат всички.

"Настроението не е оптимистично, по-скоро усещането е, че ни предстои нещо лошо, а преди няколко месеца не беше така", коментира Борисов, визирайки инцидентите и словесните престрелки между Сърбия и Косово, липсата на съгласие по промените в изборния закон на Босна и Херцеговина, напрежението около Кипър и Гърция, войната в Сирия.

Той приветства усилията на сръбския президент Вучич за запазване на спокойствието в преговорния процес с Прищина и на мира. "Искрено се надявам, че и колегите в Косово ще продължат в същия дух", каза премиерът Бойко Борисов и посочи, че ще потърси разговори по темата с президента на страната Хашим Тачи.

;

Президентът Вучич беше категоричен, че страната му е за мир и стабилност в региона и че Сърбия ще продължи да търси начин за намиране на компромис в решаването на проблемите между Белград и Прищина. Той подчерта, че на Балканите не са необходими сблъсъци. "Ще се боря за стабилност, няма да спя", каза Вучич и допълни, че ще иска намеса на международната общност за запазване на мира в региона.

Борисов изрази оптимизъм за провеждането на Срещата на върха в София за Западните Балкани, въпреки че някои държави не са признали Косово.

"Надявам се да намерим път да се решат тези проблеми, защото на 17 май трябва да влезем в Съвета с оптимизъм, с решени проблеми. Ние, политическият елит, сме отговорни за това. Всичко друго е егоистично, всичко друго няма значение. Който го допусне, той ще завлече всички", подчерта министър-председателят Бойко Борисов.

;

„Обръщам се към нашите братя мюсюлмани, бошняци, хървати, сърби, целия регион - да проявим разум, защото последствията ще са само за Балканите. Изживяхме го. България се върна десетилетия назад само заради войната. Не бива да бъдем егоисти, да мислим че един конфликт ще отмине някой от нас. За една секунда се руши, 20 години се възстановява... Мостар е хубаво място да се каже това“, посочи Борисов, като припомни, че именно този град в Босна и Херцеговина е символ на войната отпреди 20-ина години, която спря развитието на региона.

Той беше категоричен, че ЕС иска мир и стабилност на Балканите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Започва модернизацията на железопътната линия София - Елин Пелин
​Започва модернизацията на железопътната линия София - Елин Пелин
Синдикатите на надзирателите ще продължат протестите, ако не се вземат мерки
Синдикатите на надзирателите ще продължат протестите, ако не се вземат мерки