НОВИНИ

В Пирин няма да се строи нищо друго освен нов лифт, увери премиерът

В Пирин няма да има никакво друго строителство, а само на нов лифт. Гаранцията за пореден път дойде от премиера Борисов. Въпреки това днес граждани отново протестират в страната и чужбина срещу промяната в устройствения план на Национален парк "Пирин". Днес се появиха и първите предложения на екоактивисти за промяна на приетия от кабинета нов устройствен план на парка. Още подробности от Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
20:30, 18.01.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

С поредна гаранция, че в ски зоната на Банско ще се строи само втори кабинков лифт започна днешното правителствено заседание. Премиерът призова ангажираните с проблема министри да обяснят защо новият устройствен план на природния парк гарантира спазване на екологичното законодателство.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: При всички положения това, което може да се случи в буферната зона, която представлява 2% от територията на Национален парк "Пирин" е само спортна инфраструктура.
Валери Симеонов, вицепремиер: Ще се прави един - единствен нов лифт, нищо друго, друго няма да се прави там. Добре е това да го казваме, да го повтаряме, за да не се спекулира за четиресет и няколко, 4 %, или 0, 4 - никакво строителство няма да има, защото и законът го забранява, и плана за управление също го забранява. Най-малко ние ще позволим нарушение на закона.
Бойко Борисов, министър-председател: Това е нашата позиция, много ясна, много точно, много зелена. Изцяло свързана с опазване на околната среда. И не става въпроса за нито, не хотел, чайна не може да се направи. Тоалетна не може да се направи, това им обяснете още веднъж и че единствената ни цел е това ангажимент, който имаме към хората в Банско, Разлог.


;

В сутрешния блок на БНТ алпинистът Боян Петров предложи промени в приетия от правителството нов план за управление на Пирин, които да гарантират, че няма да има нерегламентирано строителство. Една от тях предвижда новоизградените водохващания да не се използват за изкуствен сняг, а всеки бъдещ строеж, да минава отделна екологична оценка и оценка за въздействие върху биологичното разнообразие.

Боян Петров - Тази промяна на Плана за управление се отнася единствено и само за построяването на втора въжена туристическа линия в Национален парк Пирин. Казва, че е разрешено изграждането на водохващания, които обаче да бъдат използвани само за питейно-битови нужди. Третото, което казваме с това предложение, е, че то задължително, първо самото предложение минава през екологична оценка и оценка за съвместимост и след това, разбира се и всяко едно от тези инвестиционни предложения, които ще постъпи за изграждане на кабината.

Предложението за промени в плана за Пирин Боян Петров ще внесе в Министерския съвет и в екоминистерството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли референдум за Морската градина във Варна?
Ще има ли референдум за Морската градина във Варна?
​Силни бури взеха жертви в Европа
​Силни бури взеха жертви в Европа