НОВИНИ

Военно обучение влиза в учебния материал

Превенцията на тероризма, военното обучение и правилата за движение по пътищата влизат в учебния материал. Това предвижда програма за часа на класа, която беше представена днес в Министерството на образованието.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:00, 23.08.2016
Чете се за: 00:33 мин.
Още

По предмета "Гражданско образование" учениците в 11 клас ще се запознаят с понятията легитимност, демокрация, граждански протест, ксенофобия и ще трябва да могат да оценят негативното влияние на корупционните практики в изборния процес.

Дванадесетокласниците пък ще се запознаят с устройството и функционирането на европейските институции и ще учат основни икономически понятия. За часа на класа се предвижда още от 5-ти клас да се обсъждат теми като превенция и противодействие на корупцията.

Военно обучение ще се изучава по 5 часа в 9-ти и 10-ти клас. Застъпени са и темите по превенция на насилието, защита на населението при бедствия и безопасност на движение по пътищата.

Меглена Кунева - министър на образованието и науката: Няколко думи за стандарта - каква е целта му - да се познават институциите на страната, да се познават ценностите и ползите от демократичното управление, но освен това и с различни механизми, които това обучение предлага да се формират личностите. Това, което целим, е формиране на хора с ясна ориентация кое е добро, кое зло, кое е правилно, кое е неправилно, как може едновременно да лидираш и едновременно да уважаваш околните, какви са правилата на дебата.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търсят се над 60 учители в Пиринско
Търсят се над 60 учители в Пиринско
Подновиха ремонта на пътя за Рилския манастир
Подновиха ремонта на пътя за Рилския манастир