НОВИНИ

Приеха рекордния бюджет за София от 1,750 млрд. лв.

1,750 млрд. лв. е бюджетът на София за тази година. С 40 гласа „за“ и 18 „против“ той беше приет на днешното общинско заседание. Приоритетите са третата линия на метрото, модернизирането на автобусите и трамваите , както и сериозни инвестиции в образованието. Екологията и мерките срещу мръсния въздух също са акцент в програмата. От БСП упрекнаха управляващите , че около 15% от бюджета за миналата година не е изпълненен.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:49, 31.01.2019
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

През 2019 г. общината е решила да наблегне на екологията.

133 млн. лв. ще отидат за подновяване на автобусите и трамваите, а 306 милиона са предвидени за първия и втория етап на третата метролиния.

Освен това улиците ще се мият два пъти по-често, а в общинските жилища ще се забрани отоплението на твърдо гориво. През 2019 г. ще са факт и новите 22 стационарни и една мобилна измервателни станции за измерване на вредните емисии във въздуха.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Това ще позволи хората в София да имат надеждна и по -добра информация за качеството на въздуха.
;

Близо 76 млн. лв. отиват за строителство на нови детски градини и училища, както и за модернизация на съществуващите. И тази година ремонтите в София продължават, като за ремонт на улици са предвидени над 500 млн. лв.

Според председателя на групата на БСП в СОС Калоян Паргов обаче бюджетът е копие на този от 2018 г. и в София не е решен нито един проблем:

Калоян Паргов , БСП София: Защото този бюджет е чисто една счетоводна сметка, а не е концентриран израз на политики, какъвто трябва да бъде със своите резултати и количествени измерители за напредък.
Иван Таков, общински съветник БСП: И знаете ли , че за последните две години неизразходваните средства от така прехвалените капиталови програми са над 430 млн.?
;

На въпрос защо БСП не е предложила алтернативен бюджет, Паргов, отговори, че ще го направи след местните избори. От „Политическа група 5“ също не подкрепиха бюджета.

Иван Велков ,общински съветник, "Политическа група 5": Начинът, по който администрацията поставя неамбициозните си цели за поредна година не е причина да подкрепим този бюджет.
;

А най-скъпият ремонт за 2018 г. - този на ул. „Граф Игнатиев“ - и тази седмица не мина без критики и снимки на дефекти в социалните мрежи.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Отново ще кажа нещо, което поражда вече ирония, но то е факт - обектът не е завършен.

Ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“ и на останалите заради зимата обекти ще продължат, когато времето позволи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски прибира седемцифрена сума за Обертан
Левски прибира седемцифрена сума за Обертан
Валери Симеонов: Новият закон за горивата не е отложен
Валери Симеонов: Новият закон за горивата не е отложен