Валери Симеонов: Новият закон за горивата не е отложен

Законът за горивата не е отложен. Той трябваше да бъде отложен - такова беше решението на Министерския Съвет, но то не беше прието от Народното събрание. Прави се политически маньовър - беше поставен един срок - 6 месеца, до който трябва да бъде приета наредбата, която би трябвало да регламентира детайлите по прилагането на закона. Така, че с отлагането на наредбата да не действа законът. Това каза в студиото на "Още от деня" Валери Симеонов , лидер на НФСБ и депутат от парламентарната група на ОП. По думите му законът е пълен с несъвършенства и недостатъци.

от БНТ
18:30, 31.01.2019
Чете се за: 01:05 мин.
У нас
Валери Симеонов: Определено изпълнителната власт и лично премиера са наясно, че законът е пълен с несъвършенства и недостатъци, и трябва да бъде променен. И тъй като беше пропуснат срокът за въвеждане на задължителни изисквания за дребните търговци и бензиностанции, сега се прави друг обходен вариант - политически маньовър - наредбата, която би трябвало да регламентира детайлите по прилагането на закона, да ѝ се даде възможност да бъде отложена до 6 месеца. Така, че с отлагането на наредбата да не действа законът. Най-общо казано не се отлага действието на закона. Той действа въпреки, че беше предложен от МС да му се отложи действието с още 6 месеца.

По думите на Симеонов законът е пълен с пороци и недостатъци, и трябва да бъде преработен, но затова трябва време на работната група и това време е дадено чрез отлагане на наредбата. Отлагането става с един текст, което означава, че може да бъде приета не след 6 месеца , а след 6 дена например.

Това е рискът, който е подвластен на политическата конюнктура, която след два месеца може да е различна. Министър Караниколов е поел ангажимента да използва този 6-месечен срок за преработка на закона, но все пак той е министър днес - утре не се знае кой ще е министър, защото има голяма динамика в изпълнителната власт, каза още Валери Симеонов.

Валери Симеонов: Ако нещо стане политически или духне друг вятър - предизборен, никой не може да гарантира, че този закон с всичките си несъвършенства няма да бъде прилаган с една наредба, която ще влезе в сила след месец. От това ще следва риск от справедливо недоволство на всички масово ощетени дребни търговци, собственици на бензиностанции, масови протести в провинцията, че ще бъдат затворени малките бензиностанции и един пълен хаос в угода на горивния монопол.

Не е вярно, че ако този закон бъде прокаран, ще изкара 1 милиард на светло, каза още Симеонов.

За недостатъците в Закона за горивата, както и за "неразбориите" в малката коалиция - вижте целия разговор с Валери Симеонов в студиото

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Приеха рекордния бюджет за София от 1,750 млрд. лв.
Приеха рекордния бюджет за София от 1,750 млрд. лв.
​Директорът на ОП Наука и образование също бил заплашван от Ангел Ангелов
​Директорът на ОП "Наука и образование" също бил заплашван от Ангел Ангелов