НОВИНИ

Приемните родители настояват за регламент със специален договор

Недостиг и на приемни родители в цялата страна. По данни на Агенцията за социално подпомагане, има нужда от над 650 нови приемни семейства. Сред областите с най-сериозен недостиг са София -град, Хасково, Варна, и Бургас. В тези региони се изоставят най-много новородени, които имат нужда от приемна грижа.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
08:14, 15.09.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

През тази година утвърдените приемни семейства в страната са над 2270. Децата настанени в тях са 2163. В отворено писмо до институциите от Асоциацията на приемните родители настояха трудът им да бъде регламентиран със специален договор.

Марина Стефчева е приемен родител от 4 години. В момента се грижи за второ приемно дете. Заплатата й е около 900 лева.

Марина Стефчева - приемен родител: Ние нямаме никаква сигурност от гледна точка на тази, че ние работим на граждански договор, който ни лишава от правото на болничен от правото на отпуск.

Детето, което Марина отглежда в момента, е родено преждевременно с тежки увреждания. Повече от 3 години семейството й се бори да помогне на момченцето да живее пълноценно. То вече ходи и говори.

Марина Стефчева - приемен родител: Аз наистина се гордея, обаче се чувствам и предадена, защото това, което съм направила е от името на цялата държава. И в един момент аз ще остана като една непотребна вещ, изхвърлена след като не мога да върша това, което върша.

От Асоциацията на приемните родители искат хората като Марина да имат трудови договори и , за да имат право на платен отпуск, болничен и обезщетение за безработица.

Десислава Пенкова - Фондация "За нашите деца": Трудът, който те полагат, трябва да бъде изцяло възнаграден, защото те нямат възможността да работят нещо друго и да се осигуряват по някакъв други начин, когато са ангажирани с дете в дома си.

От социалното министерство ще коментират темата след като се запознаят с исканията на приемите родители.

Как обаче се отразява недостигът на приемни семейства на грижата за децата?

Емил Тодоров, Агенция за социално подпомагане: Води до такъв момент за настаняване на дете не в съответния регион, в който е изоставено, а в съседния регион.

Агенцията за социално подпомагане и общините ще популяризират приемната грижа с информационни кампании в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нарушен е добивът на петрол в Саудитска Арабия след въздушната атака с дронове
Нарушен е добивът на петрол в Саудитска Арабия след въздушната атака с дронове
Остър недостиг на места в студентските общежития
Остър недостиг на места в студентските общежития