НОВИНИ

Производители на оранжерийни зеленчуци съдят земеделското министерство

Производители на оранжерийни зеленчуци съдят земеделското министерство заради намаляването на субсидиите по схемата за обвързана подкрепа. Те настояват да получат чрез съда мотивите, с които директните им плащания са занижени от близо 8 милиона евро на два и половина милиона. По предварителни сметки сега парите, които ще получи един оранжериен производител ще са 5 пъти по-малко от тези, които е вземал по предишните програми.

bnt avatar logo
от Росица Колева
06:42, 22.02.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

В най-богатия на зеленчуци район – Пловдивския, предлаганите сега домати и краставици най-често идват от южната ни съседка.

„Само с гръцка стока работя по принцип – и доматите, и краставиците са гръцки, чушките също”.„Аз предлагам само гръцки, от тях са най-доволни хората”.„Гръцки, аз купувам от вносителите, но продавам само гръцки. А хората какви предпочитат? Български, български предпочитат, ама сред зима от къде да вземеш български домат, няма, има само вносни домати и аз им обяснявам на хората”.

В момента всички домати на пазара са внос. За да има родно производство преди април, оранжерийните производители настояват за по-сериозна държавна подкрепа.

Браншът е значим, но недооценен, категорични са фермерите.

Пламен Димитров, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция: „Оранжерийното производство дава зеленчуци през месеците януари, февруари, март, април, когато зеленчуци не могат да се произвеждат на открито. Значи това е стратегия да имаш зеленчуци през това време. Второ оранжерийното производство ангажира най-много работна ръка – това е много силен ефект. Трето оранжерийното производство е в основата на полското производство, защото трябва да се посадят разсадите”.
;

Въпреки качествата на родните зеленчуци, конкуренцията в сектора е голяма, заради нерегламентирания внос и по-високото субсидиране на чуждестранните производители.

Пламен Димитров, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция: „Сивият сектор в плодовете и зеленчуците е някъде около 70%. От държавата искаме поне това, което сме договорили – искаме тази субсидия от 7,9 милиона евро да бъде получавана, за да може тя да стимулира ранното производство”.

По регламент намалената субсидия ще започне да се раздава през март. Надеждите на земеделците са от догодина схемата да е различна и да можем да сложим на трапезите през февруари родни зеленчуци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прощаваме се с Илия Добрев
Прощаваме се с Илия Добрев
Върховният касационен съд гледа делото за източването на ЦСКА и Кремиковци
Върховният касационен съд гледа делото за източването на ЦСКА и "Кремиковци"