НОВИНИ

Фондация "Заслушай се" в борба за информация за хората с увреден слух

Ще ви срещнем с една неправителствена организация, претендент за наградата за най-добър бизнес план на Българския център за нестопанско право. Вече близо две години фондация "Заслушай се" се бори за равен достъп до информация на хората с увреден слух.

Айше Сали
от Айше Сали
19:51, 21.02.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Да разбират какво се случва в заобикалящия ги свят е едно от нещата, които на хората с увреден слух им липсват най-много. Това е и причината Ашод Дерандонян, или Ашо, както го наричат приятелите, да създаде фондация "Заслушай се".

Ашод Дерандонян, основател на фондация "Заслушай се": "Трудно е да отидат в училище, трудно е да отидат в университет, в болнично заведение... навсякъде".
Йоана Колева, доброволец: "Тези хора до момента са били скрити. Ние не ги виждаме, защото не излизат от домовете си. А те не излизат, защото нямат равен достъп".

Вече близо две години фондацията организира различни кампании, за да приобщи към обществото хората, които не чуват. Помага им и в намирането на работа.

Ива Цолова, доброволец: "Като IT-специалисти и графични дизайнери се справят чудесно".
;

Близо 30 хиляди души у нас общуват чрез жестовия език. За сметка на това действащите преводачи са едва 20 души. Ето защо "Заслушай се" се бори за финансирането на онлайн платформа. Тя щя позволява трансформирането на говора в текст и свързването по всяко време с жестов преводач.

Ашод Дерандонян, основател на фондация "Заслушай се": "Винаги да има тристранна комуникация между жестов преводач, глух потребител и чуващ събеседник".
Янка Трачук, доброволец: /говори на жестов език/ Хората не знаят какво означава да си глух. Повечето чуващи хора си мислят, че ние имаме остатъчен слух и започват да ни викат".
Кирил Славов, доброволец: /говори на жестов език/ "Надявам се, че в скоро време фондация "Заслушай се" да изпълни мечтата ни да имаме равен достъп чрез такива услуги".

Няма как да чуем хората, които ни говорят на жестовия език. Можем обаче да се "Заслушаме" в тяхната мечта - за свят, в който без значение дали чуваш или не, общуващ свободно с всички.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоволство срещу начина на финансиране на театрите
Недоволство срещу начина на финансиране на театрите
Само в Денят започва: Среща На инат с Поли Генова, в понеделник сутрин!
Само в "Денят започва": Среща "На инат" с Поли Генова, в понеделник сутрин!