НОВИНИ

България обяви турски дипломат за персона нон грата заради религиозна дейност?

Министерството на външните работи отказа официален коментар на информацията, че аташето по социалните въпроси в турското консулство в Бургас Угур Емироглу е обявен за нежелано лице в България.

bnt avatar logo
от БНТ
14:05, 21.02.2016 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

По-рано днес агенция "Фокус" съобщи, че турският дипломат е персона нон грата в България, заради осъществяването на дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Според източници на агенцията Угур Емироглу в по-голямата част от времето, прекарано в България, се е занимавал с религиозна дейност. Преди да бъде изпратен в България той е бил мюфтия в Бурса, Трабзон, Дюнихане и Страсбург. Според дипломати намесата на Емироглу в дейността на мюсюлманското вероизповедание в България е напълно несъвместима с дипломатическия му статут. В Шумен Емироглу често е посещавал „Томбул джамия", а впоследствие е наел квартира, в която е поучавал местните имами как правилно трябва да се отслужват молитвите. Твърди се също, че той е оказвал натиск върху дейци на определена политическа партия да заемат страната на отстранения й наскоро лидер, което само по себе си е груба намеса във вътрешно-политическия процес в България, съобщава агенция "Фокус".

Министерството на външните работи нито потвърди, нито отрече тази информация. В официално съобщение на ведомството се казва:

"В отговор на силния обществен интерес към появилата се в медиите информация, според която дипломат от турското Генерално консулство в Бургас е бил обявен за нежелано лице (persona non grata) Министерството на външните работи би желало да отбележи, че в съответствие с дипломатическата практика в подобни случаи няма да коментира тази тема нито сега, нито в бъдеще."

Коментар обаче направи съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Пред "Фокус" той заяви, че се надява това да не е последният дипломат, който ще бъде санкциониран по този начин, за да може ясно да се разбере, че България уважава своя суверенитет и желае и другите да го уважават. Той използва казуса, за да защити отново гласуваната от Народното събрание в петък комисия, която трябва да проверява има ли намеса на Турция и Русия във вътрешната политика на България.

;

Коментар напарви и представител на друг коалицонен партньор в българското правителство, АБВ. Според Румен Петков турската държава много прецизно от гледна точка на собствения си интерес организира своите кадрови служители, които отстояват стратегическите им външнополитически интереси зад граница. Пред агенция "Фокус" той заяви, че когато този човек идва тук от Бурса, където е основната маса от нашите изселници, е много добре подготвен ход от гледна точка на осъществяване на пряко влияние и формиране на позиции и виждания между нашите сънародници тук и между изселниците в Турция. Според Петков обаче ефектът от комисия, проверяваща твърденията за вмешателство във вътрешните ни работи от страна на Турция и Русия, ще бъде лош.

В края на януари беше прекратен мандата на генералния консул на Турция в Пловдив Алпер Акташ. Официално причина за това е преместването му на работа в администрацията на турския президент в Анкара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободени са тримата журналисти, които бяха отвлечени
Освободени са тримата журналисти, които бяха отвлечени
М. Попова: Няма реформи, докато непросветени политици гледат към джоба си
М. Попова: Няма реформи, докато непросветени политици гледат към джоба си