НОВИНИ

​Прокуратурата и КПКОНПИ проверяват сделките с апартаментите на властта

Прокуратурата и антикорупционната комисия проверяват сделките с апартаментите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и заместник-министъра на спорта Ваня Колева. От държавното обвинение съобщиха, че действията им са по сигнал на гражданско сдружение "Боец", по писмо от правосъдния министър и по публикации в медиите. По отношение на председателя на парламентарната група на ГЕРБ ще се проверява и за конфликт на интереси заради приети промени в Закона за устройство на територията.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:01, 22.03.2019
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

Прокуратурата е възложила на антикорупционната комисия да се проверят всички факти около сделките, с които Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева са купили апартаменти от фирма "Артекс". Още сутринта правосъдният министър обяви, че с писмо до главния прокурор тя сама е поискала проверка за себе си.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: За категоричното ми желание да бъдат извършени проверки за придобития от мен имот на ул. "Юрий Гагарин". Като бъдат проследени средствата, с които е придобит имота и установено има ли конфликт на интереси с фирмата-продавач, има ли злоупотреба с власт, както и други нарушения при договорните ми отношения с фирмата-продавач.
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Да се правят подобни компромати, защото за мен това е истински компромат, обслужва само и единствено предстоящата европейска кампания. Дали след като приключи всичко и когато всичко се установи, че е законово и в рамките на закона, дали ще ми се извини някой за това.
;

От антикорупционната комисия съобщиха, че ще проверят пазарните цени на имотите на четиримата, произхода на парите, с които са купени, както и съмненията за търговия с влияние или конфликт на интереси.

Част от проверката ще бъде и наличието или липсата на свързани лица в политически партии и"Артекс", както и дали дружеството е правило предизборни дарения. Ще се анализират цените, на които Артекс е продавала жилищни имоти от 2017 година насам. Ще се търси информация и дали други депутати, министри и висши чиновници са купували апартаменти от фирмата. Заради съмнения, че дружеството се е облагодетелствало от поправка в закона, която удължава срока на разрешителните за строеж от 5 на 10 години, всички документи, с които "Артекс" е получавала разрешения също ще бъдат изискани.

Александър Ненков от ГЕРБ, който е един от вносителите на поправката в Закона за устройство на територията е категоричен, че определението "поправката Артекс" е подвеждащо внушение.

Александър Ненков, народен представител от ГЕРБ: Не са се възползвали, закона няма ретроактивно, никъде не е описано това нещо. Касае обекти от първа и втора категория, най-големите обекти, на които сме им дали толеранс и то по чисто обективни причини, тъй като в практиката се показа, поради ред обжалвания,
;

Спорът е за строеж на "Артекс" на столичната улица "Златен рог" в кв. "Лозенец". Главният архитект разпространи съобщение, от което е видно, че разрешението е издадено през януари 2007-ма, а строежът е започнал 3 години по-късно.

Един път разрешението е презаверено, но вторият път е отказано. През август 2017 година обаче зам.-строителният министър Валентин Йовев е уведомил Столичната община, че срокът за строеж на обекта е 10 години и следва да се счита от датата на започването му - януари 2010 г..

;

По-късно става ясно ,че писмото няма задължителен характер. До общината сигнали за нарушения са изпращали от Инициативен комитет "Лозенец". Гражданите са писали до омбусмана, както и до Вътрешната комисия в парламента. Цветан Цветанов е препратил този сигнал в общината през юни 2018-а, само дни преди да изповяда сделката си с "Артекс" пред нотариус.

В началото на 2018-та ДНСК също са извършили проверка на строежа и са информирали Столичната община, че нарушения няма. В късния следобед днес, от ДНСК съобщиха, че от вчера за започнали нова проверка на строителния обект, както на място, така и по документи. Резултатите ще бъдат готови и оповестени следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сред срещата на върха: ЕС дава отсрочка за Брекзит при определени условия
Сред срещата на върха: ЕС дава отсрочка за Брекзит при определени условия
Фейгин с историческо постижение на Световното първенство
Фейгин с историческо постижение на Световното първенство