НОВИНИ

Фалшифициран документ зад събарянето на тютюневия склад в Пловдив?

Фалшифициран документ може да се окаже в основата на събарянето на сграда – паметник на културата в Пловдив. Днес с жива верига граждани и културни дейци протестираха срещу разрушаването на един от емблематичните тютюневи складове. Недоволството срещу събарянето на ценната архитектурна сграда хората изразиха и пред Oбщината, където поставиха тухли от отломките на склада. В късния следобед Министерството на културата разпореди спиране на събарянето.

bnt avatar logo
от Г. Паскова, Вл. Севов
17:53, 07.03.2016
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Общината показа удостоверение от Националния институт за недвижимо културно наследство от 2010-a година, в което е записано, че сградата не е нито единичен паметник на културата, нито попада в групов паметник на културата. Документът има печат, но подписът е заличен. БНТ обаче разполага с удостоверение със същия входящ номер, в което пише, че тютюневият склад е част от ансамбъл, който притежава статут на групова недвижима културна ценност. И всякакви намеси в тази зона следва да бъдат съгласувани със специалистите. От Oбщината заявиха, че са сигнализирали прокуратурата и икономическа полиция относно истинността на документите.

По-рано днес кметът на града каза, че не е имало законово основание да се спре разрушаването на сградата.

"Бутането по същество е законно. Няма иструментариум към настоящия момент да се задължи собственикът да възстанови склада", обясни Иван Тотев.

Въпреки това, след диалог с гражданите, кметът заяви, че Общината ще направи всичко по силите си за възстановяване на тютюневия склад в първоначалния му вид.

"Община Пловдив дори се ангажира да влезе в контакт със собстевниците за обратно изкупуване на имота", допълни Тотев.

Собствениците на разрушената сграда не бяха открити за коментар. Офисът на фирмата, собственик на склада, е затворен, а председателят на съвета на директорите - Георги Бранеков, се оказа в отпуск. Дори документът, представен от дружеството да е истински, въпросителните около събарянето на склада не свършват.

"Удостоверението не е нормативен докумеинт. Община Пловдив притежава норматимнви документи, на базата на които може да установи, че тук е допусната грешка", заяви арх. Жана Джугаланова, старши експерт към НИНКН.

Още рано сутринта десетки пловдивчани направиха жива верига пред застрашената от срутване сграда.

"Чувстваме се доста омерзени. Това е втори тютюнев склад, който пада, откакто тече подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата", Светлана Куюмджиева – арт директор- Фондация „Пловдив 2019“.

По време на събарянето на сградата са унищожени ценни стенописи на художника Вълчан Петров.

"Това разбойническо действие. Нарочно избран почивен ден, за да може по-безнаказано... Боли ме...", сподели творецът.

Окръжна прокуратура - Пловдив днес се самосезира по случая и започна проверка за длъжностни престъпления и за евентуално противозаконно издаване на разрешение за разрушаване на недвижима културна ценност. Представители на министерството на културата дойдоха по спешност в Пловдив, за да направят своя проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екоспециалисти пазят египетските лешояди
Екоспециалисти пазят египетските лешояди
Главният прокурор иска имунитета на депутата от ДПС Илия Илиев
Главният прокурор иска имунитета на депутата от ДПС Илия Илиев