НОВИНИ

Прокуратурата във Варна започна проверка заради тормозеното дете в ясла

Районната прокуратура във Варна започна проверка по сигнала за тормоз в детска градина "Морска звездица". Майка направи запис как медицинската сестра обижда и заплашва детето ѝ. Записът взриви социалните мрежи. Сестрата е уволнена, а община Варна свика на среща директорите на детските градини. Родители пък поискаха видеонаблюдение във всички детски градини и ясли във Варна.

bnt avatar logo
от Мариана Малева
19:07, 01.12.2016
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Майката на 2-годишното момиченце се усъмнила в отношението на персонала в детската градина, след като забелязала, че дъщеря ѝ се прибира у дома разстроена, започнала да се буди и да плаче без видима причина през нощта. Родителите поставили записващо устройство в играчка и така получили доказателството.

Тонът и заплахите на медицинската сестра към детето са потресаващи.

/част от аудиозаписа/ "Млъкни! Млъкни! - Няма, докато не млъкнеш, няма да спра да те тупам по устата! Ще ти оскубя косата Отвратително говедо! Отървали са се от теб вашите!"

Днес стана ясно, че това не е първият сигнал срещу тази медицинска сестра.

Анастасия Георгиева - директор на Дирекция "Здравеопазване" в Община Варна: На 6-ти ноември при нас дойде една майка, не е тази, която е свързана с този втори случай, която подаде към нас друг сигнал точно за тази медицинска сестра, че детето е неспокойно, то беше и в периода на адаптацията...извършихме 3 проверки на място. По време на двете не беше установено нещо, което да не отговаря на изискванията.

Районната прокуратура във Варна се самосезира и разпореди проверка, която трябва да установи дали е извършено престъпление от общ характер в детска градина "Морска звездица".

Десислава Йотова, говорител на Районна прокуратура - Варна: По член 187 от Наказателния кодекс, който предвижда наказание за този, който изтезава малолетно или непълнолетно лице, намиращо се под негови грижи или чието възпитание му възложено. В случая законът предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години или пробация, както и обществено порицание.

Родители, които прибираха децата си от градината настояват за незабавни мерки, за да се гарантира тяхната сигурност.

Антония Петрова: Нямало право да има камери в яслите, но аз смятам, че това е начин да виждаме какво правят децата ни, как се държат с тях през целия ден, в който са тука. Защото по-голямата част от времето са в яслата, не са с нас.

Започната е подписка за поставянето на видеокамери във всички помещения в детските заведения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украински ракетни учения в близост до Крим
Украински ракетни учения в близост до Крим
Фотографът Тони Шаварш представи изложбата Преображениe
Фотографът Тони Шаварш представи изложбата "Преображениe"