НОВИНИ

Прокуратурите на България и Сърбия ще си сътрудничат

На проведена среща между главния прокурор Сотир Цацаров и сръбския му колега г-жа Загорка Доловац в Белград беше подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество между двете прокуратури.

bnt avatar logo
от БНТ
19:57, 08.12.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Документът предвижда взаимодействие в рамките на юрисдикциите на двете държави и при спазване на ангажименти, произтичащи от международни правни актове. Страните се съгласяват да си сътрудничат в обмена на информация и при изпълнение на искания за правна помощ в обхвата на международно-правното сътрудничество по наказателно-правни въпроси.

Предвижда се сътрудничество в областта на организираната престъпност, корупция, тероризъм, трафик на наркотици, оръжия и хора, незаконно
превеждане на хора през граница, изпиране на пари, конфискация на постъпления, придобити от престъпна дейност, киберпрестъпност и др., при спазване на всички процедури по поверителност, съгласно действащите законодателства на държавите.

Меморандумът за разбирателство не засяга правата и задълженията, произтичащи от други действащи междудържавни споразумения.

Това е първият Меморандум, който урежда сътрудничеството между българската и сръбската прокуратури.

На срещата между българската делегация, водена от Цацаров и сръбските им колеги беше подчертана важността на сътрудничеството между двете прокуратури. Подобни отношения са от ключово значение в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, стана ясно по време на срещата.

Всички въпроси от взаимен интерес могат да бъдат решени само в светлината на общи усилия, заявиха Доловац и Цацаров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските посредници на търговия с криптовалута нямат банка от 6 декември
Българските посредници на търговия с криптовалута нямат банка от 6 декември
Централната гара в Пловдив - в автентичния си облик отпреди 100 години
Централната гара в Пловдив - в автентичния си облик отпреди 100 години