НОВИНИ

Днес лекарите в Кюстендил няма да работят с пациенти

От днес в страната започват ефективни поетапни протести на общопрактикуващите лекари. Към затворените кабинети всеки следващ ден ще се присъединяват още области. Лекарите са недоволни от здравната реформа, Националния рамков договор с Касата и Националната здравна карта. Ще има кабинети, които да поемат пациенти с остро възникнали заболявания. Информация за това къде се намират те ще има на вратите на всички стачкуващи.Сред първите, които публично обявиха несъгласието си с политиката в здравеопазването и неуредиците, свързани с нея, са лекарите от Кюстендилска област.

bnt avatar logo
от Елица Иванова
10:57, 28.03.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

В днешния ден нито един от 87-те лични лекари в кюстендилско няма да работи с пациенти. Всички, които имат нужда от медицинска помощ ще могат да ползват услугите на специалисти в дежурните кабинети в Кюстендил и Дупница. Пред кюстендилската поликлиника беше и доц. Любомир Киров - председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Доц. Любомир Киров: Ползвам възможността да се обърна директно към премиера... Когато спряга и говори за едни милиони - 200, 300, 400, нека знае, чуе нашият бюджет е доста по-малко от тези милиони и ние нямаме нищо общо с тях. Нека да прочете тези два документа по 5-6 странички...да се запознае наистина с проблемите, защото или го заблуждават, или е нещо друго...

Д-р Киров допълни, че проблемите в извънболничната помощ могат да бъдат решени в рамките на месец, ако се стигне до диалог.

Лекарите заявиха, че основната причина за протеста им е невъзможността да отделят необходимото време за лечение на пациентите си.

Д-р Моника Масларска: Всичко това, което се прави, с въвеждания на какви ли не нормативни изисквания към нас, включващи и пръстови отпечатъци и какво ли още не, няма да подобри в никакъв случай лечебната ни дейност.
Д-р Пламен Симеонов: Причините не са финансови, така, както се опитват да изкарат, както винаги, че на лекарите не им стигат парите.

Протестите продължават, докато исканията на лекарите не бъдат чути.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30 години Банско като зимен център
30 години Банско като зимен център
Българските оранжерийни домати с близо 70% по-скъпи от вносните
Българските оранжерийни домати с близо 70% по-скъпи от вносните