НОВИНИ

Протест в Благоевград в подкрепа на кмета Румен Томов

Жители на Благоевград подкрепиха кмета на града Румен Томов. Той обжалва решението на Административния съд в Благоевград, съгласно което трябва да бъде отстранен от длъжност. Като мотив съдът посочва, че Румен Томов е бил в нарушение на Закона за местната власт и местното самоуправление, когато е станал кмет, защото не е бил заличен като едноличен търговец.

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 15.02.2020
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Представители на местния бизнес, общински съветници и граждани защитиха избора си. Според тях Румен Томов трябва да остане на поста, тъй като работи усилено за подобряване на икономическата среда и повишаване стандарта на живот в района.

Румен Томов, кмет на Благоевград: Винаги съм казвал, че хората трябва да изразяват свободно волята си, когато имат тази възможност.

Румен Томов се яви на местните избори като независим кандидат, подкрепен от БСП. След вота, бившият градоначалник Атанас Камбитов подаде сигнал до ОИК за това, че Томов не е заличен като едноличен търговец в законоустановения срок, което не му позволява да заема длъжността кмет. Искането на Камбитов за отстраняване от длъжност беше отхвърлено. Административния съд в Благоевград обаче излезе с решение за прекратяване на правомощията на настоящия кмет. Томов и Общинската избирателна комисия обжалват.

Йордан Симонски, зам.-председател на ОИК-Благоевград: Не бих могъл да коментирам, че е в нарушение на закона, защото той де факто е започнал процедурата в указания срок. Започнал е процедурата по заличаването, по прехвърляне дяловете му на сина му.

Дали той ще бъде отстранен от длъжност ще реши Върховният административен съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пристига корабът, който ще изнесе 54 контейнера италиански боклук от Варна
Пристига корабът, който ще изнесе 54 контейнера италиански боклук от Варна
Различия между Европа и САЩ на конференцията по сигурността в Мюнхен
Различия между Европа и САЩ на конференцията по сигурността в Мюнхен