НОВИНИ

Протест в софийския квартал "Абдовица" заради санитарна сеч край река Искър

Жители на квартали по поречието на р. Искър се събраха тази сутрин на протест срещу неправомерната, според тях, санитарна сеч край реката. Протестиращите блокираха за около 15 минути пътя от индустриалната зона на кв. „Дружба“ към кв. „Абдовица“. Притесненията на жителите в района са, че при по-обилен дъжд може да прелее река Искър и да наводни околностите.

Тодор Литовски
от Тодор Литовски
18:40, 05.03.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Въпреки че сечта е обявена от горското предприятие като санитарна, живеещите в квартал "Абдовица" твърдят, че се секат здрави, а не болни дървета и че количеството на изнасяния дървен материал е по-голямо от описаното в документите.

Сечището обхващаща 93 дка площ, намиращи се от кв. „Димитър Миленков" до Аерогара-София, както и „Големият парк" на кв. „Абдовица" и село Бусманци. Според хората обаче тополите са здрави и не трябва да се секат, защото пречистват въздуха.

Питаме кой, кога разреши да се режат тези дървета, кой направи еко оценка, и кой ни гарантира, че въпросните фиданки, които ще се засадят, ще се хванат.
Тези дървета са по поречието на река Искър и също така се притесняваме да не стане мочурлива зона.

Причината за изсичането на дърветата според Държавното горско стопанство е, че те са тополи на повече от 50 години и проверката е показала, че са опасни.

Цветан Динев, заместник-директор на "Държавно горско стопанство София", МЗХГ: То се вижда по пъновете на дърветата, част от тях са отдолу с гнилотии, има и гъбни нападения от вредители и насекоми. Просто сме изчакали прекалено много тази култура и е трябвало да я отсечем доста по-рано.
Ангел Беличенов - главен експерт в "Югозападно държавно предприятие", МЗХГ: След като приключи сечта горското стопанство има ангажимент да залеси отново територията. Това ще се случи най-рано на пролет, ако е възможно или есента.

От Югозападното държавно предприятие са предложили на дирекция "Зелена система" на Столичната община да се изготви общ проект за парково озеленяване, по който да бъде възстановена освободената площ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Писта Безбог над Добринище привлича все повече любители на зимните спортове
Писта Безбог над Добринище привлича все повече любители на зимните спортове
Формата на водата е големият победител на тазгодишните Оскари
"Формата на водата" е големият победител на тазгодишните Оскари