НОВИНИ

Протест в подкрепа на пловдивския лекар, застрелял крадец

Голяма обществена подкрепа за пловдивския лекар Иван Димитров, който застреля крадец, нахлул в дома му. Много хора във Фейсбук го подкрепиха, а от вчера в Пловдив започнаха протести в негова защита заради задържането му за 72 часа. В момента започва нов протест пред Второ РПУ в града.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
12:10, 05.03.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Хората скандират "Свобода за д-р Иван Димитров". Той беше задържан, след като в дома му нахлу криминално проявен мъж и д-р Димитров го простреля смъртоносно в знак на защита. В протеста участват много негови приятели, пациенти, общественици, колеги, също и феновете на двата пловдивски футболни отбора - Локомотив и Ботев Пловдив. Те настояват д-р Иван Димитров да бъде освободен, да има поправки в Наказателния кодекс, за да може хората да защитават своята собственост. Ето мнението на някои от протестиращите.

-протестиращ: Мястото на лекаря е болницата да лекува болни, чакат го, нямаме лекари. Много е важно, че не е заминал още за Германия.Трябва да му благодарим още, че е тук.

-протестиращ: Този закон да бъде сведен до много по- елементарни тълкувания, домът като цяло да е неприкосновен и това да е ясно казано.

Според адвоката на д-р Димитров той е действал в условия на неизбежна самооотбрана. В подкрепа на лекаря се обединиха от лекарските и пациентски организации.

;
Д-р Румен Дачев, колега на арестувания лекар от Окръжна болница в Пловдив: Ние настояваме за две неща - свобода на д-р Иван Димитров и доизбистряне на НК да отпадне заплахата той да бъде съден за предумишлено убийство със заплаха за затвор 10-20 години. Той е действал абсолютно адекватно в защита на своето семейство и своята собственост.
Михаил Екимджиев, адвокат: Прокуратурата не представя никакви доказателства, че съществува опасност д-р Димитров да извърши друго престъпление или да се укрие, или някакви специфични причини, които да оправдават това задържане, което очевидно ще продължи близо 4 денонощия. По Българската конституция чл.17. ал.1 от НПК повеляват, че задържането по принцип не трябва да надвишава 24 часа преди задържаното лице да бъде изправено пред съд.

Протестът днес ще премине в протестно шествие до Съдебната палата в Пловдив, а в сряда се очаква Окръжният съд в Пловдив да гледа мярката на д-р Димитров и да реши дали той ще остане в ареста за постоянно.

Протести в подкрепа на доктор Димитров ще има днес следобед пред Съдебните палати в София и в Стара Загора .


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашия пратеник: Политическа безизходица в Италия след парламентарните избори
От нашия пратеник: Политическа безизходица в Италия след парламентарните избори
ДПС се обяви против държавното участие в сделката с ЧЕЗ
ДПС се обяви против държавното участие в сделката с ЧЕЗ