НОВИНИ

Михаил Екимджиев, адвокат: Българската прокуратура действа механично

Организират отново протест в Пловдив в подкрепа на задържания лекар Иван Димитров, който застреля криминално проявения и осъждан Жоро Джевизов при опит за обир в дома му. Събралите се направиха подписа и заявиха намерението си отново да го подкрепят. Протестът беше организиран за часове, а и от ВМРО излязоха с остра позиция по случая и дори обявиха, че ще поемат адвокатската защита на задържания. Получи се силен обществен отзвук за лекаря, който в опит за самоотбрана застреля криминално проявен – за реакцията и защитата темата в "Денят започва" коментира адвокатът Михаил Екимджиев и Александър Сиди, депутат от ПГ на "Обединени патриоти".

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 05.03.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас
Александър Сиди, депутат: За пореден път в държавата се случва нещо такова - един човек, който е съден многократно, излежавал е своите присъди за кражби, явно законът не е успял да го превъзпита и той се озовава в дома на едно българско семейство с намерение да ограби това семейство, което се е случило и друг път. Нека оставим правоохранителните органи да си свършат работата и да видим дали наистина говорим за неизбежна отбрана. По всички факти до момента излиза, че е точно така. За нас е неправилно задържането на д-р Димитров, защото по никакъв начин той не би могъл да се укрие или да попречи на разследването, защото се чувства невинен като човек,който е извършил противообществена проява в рамките на неизбежната отбрана, описана в закона.
Михаил Екимджиев, адвокат: Основанията за 72-часово задържане са чисто формални, тъй като и българската конституция чл.17.ал 1 от НПК застигат принципа, че задържането преди изправянето на заподозряното лице пред съд не може да продължава повече от 24 часа. Има две норми - чл 17. ал 2 и чл.46 от НПК ,които казват, че при необходимост прокуратурата може да задържи едно лице до 72 ч. Това означава, ако има опасност това лице да се укрие или да извърши друго престъпление. Едно лице с чисто съдебно минало като д-р Димитров със семейство, добри доходи, може просто да получи една призовка и когато е необходимо, да се яви пред пловдивския съд , за да се разгледа неговата мярка за неотклонение. Това задържане включва предположение, че има опасност той да се укрие и да не се яви пред съда, но това предположение трябва да е обосновано от самата прокуратура с конкретни факти и доказателства. За съжаление това не се прави, действа с е механично, въпреки че чл. 46 имплементира чл.5. ал.3 от Конвенцията за правата на човека,която предполага такъв тип задържане изправянето на заподозрения под съд само, когато има опасност от укриване или извършване на престъпление . Българската прокуратура действа механично и поне в 3 случая Европейският съд по права на човека е осъдила държава за такъв тип формално задържане в продължение на 3 ,понякога 4 денонощия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Темата за Mакедонската църква не е коментирана при посещението на патриарх Кирил
Темата за Mакедонската църква не е коментирана при посещението на патриарх Кирил
Какви са посланията в последното изявление на патриарх Кирил?
Какви са посланията в последното изявление на патриарх Кирил?