НОВИНИ

Протестиращи искат незабавната оставка на Петър Москов

Протест пред здравното министерство с искане за незабавна оставка на здравния министър Петър Москов. Недоволството беше породено от експерименталното въвеждане на електронните идентификатори в болниците, станали по-популярни като пръстови отпечатъци.

протестиращи искат незабавната оставка петър москов
bnt avatar logo
от БНТ
15:31, 25.07.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

От миналата седмица системата се тества в 5 лечебни заведения, а от началото на тази седмица ще бъде въведена в още 20 болници. Предвижда се пръстовият идентификатор да стане задължителен от октомври тази година.

Мярката е опит за спиране на злоупотребите с източване на Здравната каса. Според протестиращите обаче в пръстовия идентификатор се съдържат личнни данни с висока степен на сигурност, а вземането на отпечатъци приравнява пациентите с престъпници.

Затова те настояват за въвеждането на електронна здравна карта с чип. Чуйте аргументите на противниците на пръстовите отпечатъци и на Здравното министерство.

Вера Иванова, Конфедерацията за защита на правата на децата: Пръстовият отпечатък - това е за регистрация на престъпници, а ние като родители не се смятаме за такива.
Марияна Христова: Електронна здравна карта - на нея има вашето има вашето здравно досие, на нея има вашия зъбен статус. Това беше първоначалната идея, която министър Москов обясни, че ще бъде внедрена и с това нещо можете да отидете на лечение в Европа, да го представите там и да ви бъде оказана здравна услуга. За разлика от това, ако предоставите пръстовия си отпечатък, никой не разполага дори с четци.
Мария Конакчиева: Ами аз ще отида в деня, в който ще ме приемат, ще се уговоря с доктора и ще дойда да ми сложат пръстовия отпечатък като си тръгвам. Как ще ме проследят?


;
д-р Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването: От тази манипулация на общественото мнение имат полза хора, които се страхуват да има по-добър контрол в системата на здравеопазването. Това е маханизъм, който дава възможност за осъществяване на ефективен контрол от страна на НЗОК, но по-важното е, че той дава в ръцете на пациента възможност също да осъществява контрол. Нещата не зависят само от институциите, зависят и от обикновения пациент и това вече е изключително важно.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
22-годишен работник в тежко състояние след инцидент на тунел Витиня
22-годишен работник в тежко състояние след инцидент на тунел "Витиня"
Сириец се взриви на музикален фестивал в Германия (обобщение)
Сириец се взриви на музикален фестивал в Германия (обобщение)