НОВИНИ

Успехът на кампанията на БНТ "Прозорец към родината"

Кампанията на Българската национална телевизия "Прозорец към родината" успя да събере десетки хиляди детски книжки и учебни помагала. Започнала на първи юни, денят на детето, тя приключи днес с чудесен концерт в рамките на книжното изложение Алеята на книгата в София. В последните няколко месеца БНТ обедини усилията на десетки хиляди българи, за които е важно запазването на българския дух и самосъзнание извън граница. Все още не е късно да се включите в кампанията, книжки ще може да дарите и утре.

Мария Чернева
от Мария Чернева Анжела Каменова
20:15, 16.09.2017
Чете се за: 01:55 мин.
У нас

Детска градина във Видин се присъедини към кампанията на Българската национална телевизия "Прозорец към родината". Родители донесоха книги за пострадали от ураганни бедствия български училища в Съединените щати. Призивът на ръководството на детска градина "Арабела" и на настоятелството е да бъдем заедно и да си помагаме, защото сме българи.

От детската градина решили да помогнат на две от българските училища в САЩ, които се посещават и от видински възпитаници. Така книгите ще бъдат изпратени до град Хаянис в щата Масачузетс и пострадалия от урагана „Ирма" Хюстън.

Данка Стаменова, директор на детска градина „Арабела": "Имаме такива деца, които живеят основно в Съединените американски щати, а през лятото, когато дойдат във Видин да гостуват на своите баба и дядо, те посещават нашата детска градина... Разбрахме от нашите близки, които живеят там... Много поражения има там, така, че българското училище в Хюстън се нуждае от обновяване."

Петгодишната Никол Клейтън, която през лятото посещава видинската детска градина, е сред редовните ученици в Масачузетс. От получените от България книжки, заедно с връстниците си тя ще учи да чете и пише.

Найден Йорданов, дядо на Никол: "Искам от името на дечицата, живеещи в чужбина да благодаря на ръководството на детска градина „Арабела", на дечицата, които с удоволствие приемат дечица, българчета, живеещи в чужбина."

На призива да помогнат в кампанията "Прозорец към родината" вече се отзоваха десетки родители.

Биляна Браткова, председател на настоятелството на детската градина: "Подкрепих тази инициатива, защото смятам, че всички българи, където и да се намират по света, където и да работят, би трябвало да се подкрепяме, защото имаме общи корени."

Донесоха в детската градина книги от наши автори и дори свои любими книжки от детските години.

Биляна Браткова, председател на настоятелството на детската градина: "Едни приказки на Леда Милева, които са в рими. Мисля, че ще бъдат много интересни на децата в българското училище."

Във видинската детска градина даренията за пострадалите български училища продължават, а заедно с родителите, в кампанията вече са увлечени и децата.

;

"Прозорец към родината" е кампания, която се роди от нуждата и желанието на над 200 училища в Европа да имат съвременни български детски книжки и учебни помагала. Повече от 20 000 са българчета в чужбина, които изучават родния език. А успехът на кампанията е показателен и за желанието на всички тук, да се опази българския език и дух зад граница.

- Всяко българско дете по света трябва да знае да пише и да чете и когато един ден се върне в България да бъде щастливо.
Валентина Григорова: Ами избрах различни учебници и помага по български и математика. Според мен родният език никога не трябва да се забравя.
Лидия Ганева: Реших да ги дам защото децата които са в чужбина не трябва да забравят български, защото все пак това е тяхната родина.
Марина Матева - журналист, БНТ: Само да кажем, че и утре продължава ще бъдем отново тук!
Илина Бисерова - журналист, БНТ: Хората могат да идват да оставят учебници тук на нашия щанд, който е на БНТ!

Страхотен интерес и от хора, които живеят в чужбина, отбиха се тук за попитат има ли начин да изпратят книги и на тях.

Освен Лидия Ганева, в подкрепа на кампанията на БНТ се включиха Магдалена Илиева, Роберта балет и хип-хоп-танцьоорите на Пачовил. В началото на октомври книгите ще тръгнат към училищата на 7 европейски държави. С това приключва и кампанията, но инициативата "Прозорец към родината" продължава!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложението Уча в чужбина в София
Изложението "Уча в чужбина" в София
Президентът Радев иска новия ВСС да потвърди избора на шефа на ВАС
Президентът Радев иска новия ВСС да потвърди избора на шефа на ВАС