НОВИНИ

Президентът Радев иска новия ВСС да потвърди избора на шефа на ВАС

Президентът Румен Радев не потвърди дали ще подпише указа за назначаването на новоизбрания председател на Върховния административен съд Георги Чолаков. Изборът на председател на едно от най-големите съдилища у нас стана повод за остър задочен сблъсък между държавния глава и председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Двамата се разминаха и в коментара за действията на парламентарната комисия, която проучва конкурса за нов изтребител.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:01, 16.09.2017
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Според президента Румен Радев, най-логично е новият председател на Върховния административен съд да се избира от новия Висш съдебен съвет, а не от стария. Държавният глава нито потвърди, нито отрече дали ще подпише указа за назначаване на съдия Георги Чолаков. Чолаков спечели с мнозинство от 20 гласа надпреварата за поста.

Румен Радев, президент на Република България: "Старият състав на ВСС вече излъчи своя кандидат. Ако му дадем шанс да бъде потвърден и от новия състав на ВСС то неговия авторитет ще бъде още по-голям."

От Шумен председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов влезе в задочен диалог президента Радев с категорична позиция, че изборът на Чолаков е в правомощията и компетентността на сегашния ВСС. Тази седмица депутатите трябва да изберат парламентарната квота, за да може през октомври новите магистрати да стъпят в длъжност.

Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ: "Подобни изказвания на президента водят само до противопоставяне на представителите на съдебната система и президентската институция. След като иска да се изявява като политически говорител или да бъде ментор в тези процеси, аз смятам, че това може да се направи преди, а не след."

Пред журналисти в София президентът коментира и конкурса за закупуването на нов изтребител. Преди няколко дни от временната парламентарна комисия, която го проучва, заявиха че офертата на САЩ и Португалия е дисквалифицирана неправомерно. Затова комисията най-вероятно ще препоръча процедурата за избор на нов самолет да бъде върната на ниво изпращане на оферти към САЩ, Португалия, Италия и Швеция. След това трябва да се проведе ново гласуване.

Румен Радев, президент на Република България: "Лобистите постигнаха своето. Конкурсът вече се връща в изходна точка и това заплашва окончателно да приземим 100-годишната си авиация. Задраскан беше трудът на военните експерти, очакванията на военните летци и инженери за навременното решаване на този много важен проблем, но както казах това беше целта на тази комисия да бъде използвана като трибунал за политически цели."
Цветан Цветанов - зам.-председател на ГЕРБ: Доста са фактите, които са много обезпокоителни по всичко, което се е правело през всичките тези години. И точно затова, може би, президентът иска да засили острия си тон към парламента, към тези депутати, които са работили в анкетната комисия.

В четвъртък председателят на комисията Емил Христов заяви, че изборът на шведския изтребител "Грипен" е проведен в условията на неравнопоставеност, тъй като в критериите за оценка на получените оферти неправомерно е добавено изискването България да плати самолетите разсрочено като задължително. Критериите са променени през 2016 г., когато председател на Борда, ръководещ проекта, е бил тогавашният командир на ВВС генерал Румен Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успехът на кампанията на БНТ Прозорец към родината
Успехът на кампанията на БНТ "Прозорец към родината"
Ден на отворените врати в Народното събрание и БНБ
Ден на отворените врати в Народното събрание и БНБ