НОВИНИ

Първите 800 000 лева от дарения бяха преведени към с. Хитрино

Малко над 1 милион и 800 хиляди лева от дарения в кампанията на БЧК бяха разпределени за пострадалите от Хитрино. Преводът на първите 800 хиляди лева започна още днес. Парите отиват първо в общината и оттам трябва да достигнат до хората срещу фактури за закупеното от тях.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:34, 02.02.2017
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

След трагедията в Хитрино, дойде вълната от съпричастност. Нейната финансова стойност е повече от 2 милиона лева - половината - събрани с sms, другата половина - по банков път. Веднъж вече Общественият съвет отпусна 160 хиляди за осигуряване на топъл обяд. Днес бяха разпределени останалите пари.

Някои от идеите на обществения съвет на Хитрино бяха приети, други не. В крайна сметка къщите в селото са разпределени в три групи в зависимост от това коя колко е пострадала. В първата група влизат 30 къщи - полу или напълно разрушени. За техните собственици са предвидени по 2 900 лева на къща за електрически уреди и още по 12 000 за обзавеждане. Но преди това - трябва къщите да бъдат построени.

Нуридин Исмаил - кмет на Хитрино: Аз се надявам в ранна пролет да започнат ремонтите , а в ранно лято, късна пролет да започнат самите строителства на новите къщи.

Във втората категория влизат 70 къщи, които са сериозно пострадали, но могат да бъдат ремонтирани. За техните собственици се предвиждат по 1 750 лв за електроуреди и по 8 000 за обзавеждане. Къщите от третата група - 200 на брой- са най-малко пострадали. Затова и средствата, които ще бъдат отпуснати за всяка са по-малко. На първо време ще бъдат преведени 225 000 лв за врати и остъкляване, както и за обзавеждане и електроуреди за по-леко пострадалите, докато се построят къщите на останалите.

акад. Христо Григоров - БЧК: Започваме да превеждаме пари и тези пари ще бъдат преведени в кметството в Хитрино. Местният обществен съвет ще контролира разходите и всеки месец те ще се отчитат пред нас.

Но докато парите стигнат до пострадалите, животът в Хитрино тече - трудно - с лишения и подкрепа от близки.

Цветан Цветков: „Целият пейзаж, който го помня от детството си ... там има една изравнена площ с две дупки от мазите и това е". Спомените са затрити окончателно, само едни снимки.



;

Родната му къща вече я няма, а домът, в който живее със семейството си, е на метри от железопътната линия. Пораженията по сградата са много, макар външно да не личат.

Цветан Цветков: Напукани са стените и това ме притеснява. Засега това не са оглеждали, само прозорците реновираха, 4 прозорци смениха нови, с дограмата, с всичко. От това съм доволен .

Възстановяването на нормалния ритъм на живота обаче е труден и мъчителен, заради спомените.

Цветан Цветков: Това е бавен процес, който не ми се е случвал досега....Всичко ми е още пред очите. Не мога да спя. - Събуждам се в 4 и после вече като заек, тръпна",

Жителите в Хитрино казват, че са благодарни на съпричастността на хората, която топли сърцата им. Общественият съвет реши да остави и пари в резерв, които да бъдат разпределени допълнително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: ЦИК имаше достатъчно време да осигурят машините за гласуване
Мая Манолова: ЦИК имаше достатъчно време да осигурят машините за гласуване
Извозват снега от центъра на София
Извозват снега от центъра на София