НОВИНИ

Българо-румънски полицейски екипи ще следят за нарушения по пътищата

Екипи от пътни полицаи от България и Румъния започнаха съвместни проверки за безопасността на движението на територията на двете държави. Контролът ще продължи през цялото лято. Първите проверки вече са факт - на изхода на Русе за София.

bnt avatar logo
от Ивелина Белчева
12:25, 23.06.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Съвместните проверки на българо-румънските смесени екипи се правят за осма поредна година. Основната причина е, че по време на туристическия сезон пътническите потоци от румънски граждани през България са много интензивни, а в същото време българската пътна полиция изпитва сериозни затруднения при проверка на румънските шофьори. Един от основните проблеми е езиковата бариера между проверяваните и проверяващите. Оказва се обаче, че има и съществени различия в самите документи - както за самоличност на гражданите, така и в талоните на автомобила.

старши инспектор Стилян Станев - „Пътна полиция" - Русе: Най-често ще се проверява за валидността на документите на водачите, свидетелство за управление на автомобилите, наличието на застраховка гражданска отговорност. Когато се проверява на територията на републиканската пътна мрежа - наличието на платен винетен стикер, също така техническата изправност на автомобилите. Проверка за употреба на алкохол, използването на светлини през деня, поставянето на обезопасителен колан. Това са и най-често срещаните нарушения.

Съществено различие между нашия и румънския закон е, че у нас глобата за превишена скорост не се плаща на момента, както е в Румъния, а едва след излизане на наказателно постановление. Едно от изискванията към полицаите, които сформират смесените екипи, е задължително владеене на английски език, който е работен език вътре в самия екип. Задачата на румънския полицай по време на проверката е да помага основно при превода, както и да прегледа документите на румънския водач и на неговия автомобил. Съвместните проверки ще са общо 9 и ще продължат до 9 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова книга разкрива тайните на военната операция Царичина
Нова книга разкрива тайните на военната операция "Царичина"
Опонентът на Ердоган с финална реч преди предсрочния вот за президент на Турция
Опонентът на Ердоган с финална реч преди предсрочния вот за президент на Турция