НОВИНИ

Следите на основателите на Аполония на о-в Кирик

Остров Св. Кирик, част от Созопол, преди 2600 години е бил свързан със сушата и не е бил остров. Оказва се, че за близо 3 хилядолетия нивото на морето се е качило със 7-8 метра, но това е друга тема. Като част от сушата вече е обяснимо, защо преселниците от Милет основатели на колонията Аполония Понтика са заселили първо Кирик и защо по-късно решили именно там да построят храм и огромна, 13 метрова бронзова статуя на Аполон. Островът днес все още недостъпен, затова единственият ви шанс да разберете какво става там е следващия репортаж на Мария Чернева и оператора Красимир Стоичков от поредицата "Пътуване в миналото"

Мария Чернева
от Мария Чернева
10:05, 21.08.2017
Чете се за: 07:47 мин.
Новини от миналото

Дошли тук преди 2 600 години чак от Милет, западния бряг на Мала Азия. Основали колонията си в съгласие с местните траки и с благословията на делфийския Оракул. И не сгрешили - тук намерили живота и богатството, които търсели.

Остров Кирик все още е забранена зона. Но това е мястото, което пази стъпките на първите аполонци. Или най-ранната, първата история на Созопол се крие тук.

Островът е отворен за археологически проучвания едва от няколко години. И учените вече стигнала до най-ранните пластове. Сега смятат, че са попаднали на нещо като производствен център за строежа на големия храм на Аполон. Покрит е веднага, както всичко наоколо, за да бъде опазен от вятъра и морската влага на острова.

Доц. Кръстина Панайотова - ръководител на археологическите разкопки: Една вкопана структура, която е издълбана в глината и в скалата на това място. Интересното в случая уникалното е, че тази стена не е права, дъговидно извита в едната част, след това има още една дъга и така се получава формата на бръшляновия лист на цялата вкопана структура. Следите, които намираме в тази структура, са останки от пещи, а материалът, с който е бил запълнен, показва, че тя е функционирала по време на изграждането на архаичния храм.

Почти век, след като стъпили на тази земя, животът на заселниците просперирал. Затова решили да построят голям храм и да издигнат огромна статуя на своя закрилник - Аполон лечителя.

Доц. Кръстина Панайотова : Предполагаме, че статуята на Аполон се намира на най-високата част на острова.
Мария Чернева: Къде е тя?
Доц. Кръстина Панайотова: Най-високата част на острова е тук, където сега се намира рибарското училище, но естествено няма никакви останки, поне засега от постамента от статуята.

Археолозите стигнали до основите на храма и постамент за по-малка, вътрешна статуя на Аполон. Намерили и посветителски надписи върху дарове. Така че тук нямат съмнение, къде се е издигал огромния бронзов Аполон.

Доц. Кръстина Панайотова : Да се вижда от далече, да се вижда от целия град. Както се вижда и храма, както се вижда и големият удар пред храма, който се намира тук. Както и сега хубаво се вижда сградата на морското училище, която вече е доволно пострадала от времето, от нехайството от нежеланието да ѝ се помогне.

За да бъде построен храма, се е наложило да разрушат част от първите жилища на аполонци. Но не всичко е отишло.

Макар и много малка част, но е останала, запазила се е първата улица на Созопол, или Аполония. Преселниците от Милет всъщност са имали много добре развита инфраструктура - с къщи с канализация, много добре изградено селище.

доц. Кръстина Панайотова: Единствената запазена на територията на България улица от архаичната епоха. От дясната страна на която са запазени жилищни сгради на първите заселници. В края на улицата се намира металургична работилница за производство на бронз.

Бронзът всъщност е една от най-важните причини пришълците от Милет да изберат мястото. Освен доброто пристанище и горите като източник на дефицитния за древна Елада дървен материал.

Доц. Кръстина Панайотова: Меден рид е много богат на полиметал, на руда. И всъщност добива на мед се превръща един от основните поминъци на местното население. Перо за износ основно и всъщност основна и база за построяването на такава огромна статуя.

Аполонийския колос бил толкова известен за времето си, че пpeз 72-а пр. хр. pимcĸият пълĸoвoдeц Mapĸ Лyĸyл го натоварил нa ĸopaб и гo oтнecъл в Pим. Там е поставен на Kaпитoлийcĸия xълм. Cлeд нaшecтвиятa нa гoтитe от V вeĸ следите му се губят. А остров Кирик пази още следи от няколко християнски храма и некропол от 4 -7 век.

Ирландка: Това е раннохристиянско погребение на дете и в момента измерваме, описваме и документираме всичко много точно, преди да вдигнем костите.

От няколко години в разкопките на Кирик работят доброволци, организирани от фондация „Балканско наследство“. Някои от тях идват за втора, дори за трета поредна година - студенти от къде ли не по света - Австралия, Северна Америка, Хонг Конг...

Доброволка - За сега не можем да кажем дали останките са на момче, или момиче. По зъбите му можем да определим, че е на около 10 годинки и това е всичко което знаем. Има много детски гробове, но откриваме повече на възрастни, Които всъщност са доста млади за нашите стандарти - около 30 годишни. Това е гроб номер 92, днес там открихме още един - номер 93.
Доброволка - Това е много интересна находка защото имаме останки на два скелета, поставени върху плочи, което се случва рядко. А защо погребани заедно ли - ами предполагам, че има някаква връзка между тях.

Останките ще бъдат изследвани и други специалисти може би ще дадат повече информация за живота на хората в Созополис от IV до VII век. Подобно изследване вече е направено от некропола на Аполония.

Кръстина Панайотова: И едно от интересните неща, които се получиха като резултат е, че местното население се е хранило с по-малко риба, отколкото може да се очаква от едно крайбрежно население.
Мария Чернева: А, така! А с какво?
Кръстина Панайотова: Зърнени храни, растителни...

Мария Чернева: Търсите злато?
Доброволец - Не, тук няма никакво и злато, най-много бронз. Но тук в дъното намерихме начало на гроб, ето виждат се краката, но всички тези пластове трябва да се проучат и да се махнат внимателно, което означава че следващата или по-следващата година ще можем да разкрием останките изцяло.

Археолозите също така се надяват да намерят свидетелство за съществуването на средновековния манастир Свети Кирик и Юлита, местните още пазят спомена и за една по-малка църква „Света Троица“, съществувала до края на 19-ти век. Така че островът е свещено място за местните цели 2500 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приоритет за Сашо Йовков ще е превръщането на БНТ в мултимедийна телевизия
Приоритет за Сашо Йовков ще е превръщането на БНТ в мултимедийна телевизия
Гвардейската част търси 45 гвардейци
Гвардейската част търси 45 гвардейци