НОВИНИ

Северна и Централна Америка се готвят за слънчево затъмнение

Северна и Централна Америка се готвят за първото пълно слънчево затъмнение от 99 години насам, което ще бъде наблюдавано днес. Интересът е толкова голям, че на места в Съединените щати хотелски стаи са запазени отпреди месец, а цените на все още свободните надхвърлят 2000 долара.

bnt avatar logo
от БНТ
08:17, 21.08.2017
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Американци планираха сватби и празненства на открито в деня на пълното слънчево затъмнение. Всеобщият ентусиазъм почива на очакването за нещо изключително. На 21-и август слънцето ще проектира сянката си от запад на изток в Съединените щати. Явлението ще бъде уникално, защото последният път, когато това се е случвало над цялата страна, е на 8 юни 1918 г. Затова и интересът е неимоверен.

Хиляди американци и туристи се стекоха в Мадрас, щата Орегон, където се очаква най-добра гладка на затъмнението. Мотелите на шестхилядното градче са препълнени, навън се разпъват палатки.

Лиза Ватимо, организатор на проявите в Мадрас, САЩ: Не знаем колко хора ще дойдат, няма как да знаем, но се готвим за 100 000 души.

Орегон, Айдахо и Уайоминг ще първите, които ще се насладят на изумителния спектакъл. Опашките са не само за хотелски стаи, но и за бензин и специални очила за наблюдаване на гледката.

Дон Хамилтън, Отдел по транспорта на щата Орегон: Това може би ще бъде най-големият в историята на Орегон, трафик по пътищата на щата.

За слънчевото затъмнение се готвят и животните в Америка. Тези в град Чарлстън, Южна Каролина са точно на пътя му. Специалисти ще наблюдават реакциите на питомците си със специални камери.Очаква се градът да потъне в мрак за минута и 36 секунди.

Кендъл Ентър, биолог в щата Южна Каролина: Тук, в Чарлстън, затъмнението ще съвпадне с времето им за хранене. Животните или ще заспят, или ще се събудят в очакване на вечерята си.

НАСА ще прати два модифицирани бомбардировача, чиито телескопи ще изследват слънчевите атмосфера и корона.

При пълното слънчевото затъмнение Луната застава между Земата и нашата звезда и така блокира лъчите на Слънцето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров спечели най-голямата титла в кариерата си
Григор Димитров спечели най-голямата титла в кариерата си
Цените на борсата за зеленчуци в с. Карналово са ниски, но няма купувачи
Цените на борсата за зеленчуци в с. Карналово са ниски, но няма купувачи