НОВИНИ

ЮЗУ настоява за по-голям прием на студенти в медицински специалности

Югозападният университет в Благоевград настоява за по-голям прием на студенти в специалностите медицинска сестра и акушерка. В момента в тези специалности се приемат само по 18 души, а в болничните заведения в областта има сериозен недостиг на медицински сестри, като голяма част от тях са в пенсионна възраст.

bnt avatar logo
от Добрина Грачанлиева
07:53, 21.08.2017
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Пациенти, които са лекувани в болници в Благоевград, казаха, че често една медицинска сестра е на смяна в цялото отделение и се усеща нуждата от повече специалисти:

Болните имат нужда от наблюдение.

Голяма част от медицинските сестри в Благоевград в момента работят в две здравни заведения заради недостиг на персонал:

Днеска съм до обед тука, после съм нощна в друго отделение, така слушам, че правят.

В многопрофилната болница в Благоевград работят 156 медицински сестри и акушерки, като петдесет са в пенсионна възраст и на тяхно място трябва да бъдат назначени млади специалисти.

Венета Стефанова, главна мед.сестра в многопрофилната болница в Благоевград: Болницата изпитва остра нужда от медицински сестри и акушерки, като имаме предвид , че до 2019 година предстои пенсиониране на още 25 медицински сестри.

За да не се задълбочи кризата с медицинския персонал в болниците в областта, от Югозападния университет са изпратили писмо до Министерството на образованието с искане приемът от 18 студенти да бъде увеличен.

проф. Антони Стоилов, зам.-ректор „Образователни дейности” на Югозападен университет „Неофит Рилски” Благоевград: Ние сме заявили нужда от 40 медицински сестри, допълнително и 20 акушерки/, ако трябва да приемем повече хора, ние трябва да ги приемем законно, тоест това постановление трябва да бъде коригирано и допълнено с боря студенти.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на август се подават заявки за фолклорния събор в русенското село Ценово
До края на август се подават заявки за фолклорния събор в русенското село Ценово
Президентът Радев на посещение на бойния флот в Бургас
Президентът Радев на посещение на бойния флот в Бургас