НОВИНИ

Пускат движението в тунела "Ечемишка" утре

Движението в тунела "Ечемишка" ще бъде пуснато утре. Очаква се това да стане към обед, съобщиха за БНТ от регионалното министерство и Пътната агенция. Тунелът беше затворен заради трагедията преди седмица, когато загина жена. Братът на загиналата обяви, че ще съди държавата. Заради трагедията бяха уволнени служители от Агенция "Пътна инфраструктура". Прокуратурата разследва длъжностни лица за престъпна небрежност. Цяла седмица шофьори преминаваха през обходен маршрут през Ботевград.

Александър Марков
от Александър Марков
18:12, 12.02.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Тунел "Ечемишка" седем дни след трагедията - няма и помен от старото осветление.

В тунела 7 дни загина жена, ударена от осветително тяло. Седмица по-късно старите железни скари са свалени и е поставено изцяло ново осветление. Течовете в "Ечемишка" обаче остават.

Новите осветителни тела са захванати директно за стоманобетона, а не върху скари, за да е по-сигурно, разказва новият директор на Областното пътно управление в София Михаил Рашков.

Михаил Рашков, дир. на Областно пътно управление - София: Анкерирани са към бетона.

БНТ: Тоест няма ги тези тежки скари, железа?

Михаил Рашков, дир. на Областно пътно управление - София: Не, не, не. Виждате, виждате. Те са леки телата. Те са 108 на брой. ЛЕД-осветление и мога спокойно да Ви кажа, че в момента осветеността на тунела е по-добра от тази, която беше преди инцидента.

На какво разстояние от пътното платно, колко е осветеността и в нормите ли е - измерват учени от Научно-изследователската лаборатория "Осветление" към Минно-геоложкия университет.

Владимир Василев, лаборатория "Осветителна техника" - Минно-геоложки университет: Яркомерът до момента показва, че реализираните показатели са съобразно проектните стойности, тоест отговаря на изискванията в момента.

А докато експертите мерят, шофьори шест пъти днес пробиват полицейската забрана за влизане при Правец и минават през затворения иначе тунел.

Михаил Рашков, дир. на Областно пътно управление - София: Абсолютен нарушител. Пробил е охраната.

БНТ: Долу?

Михаил Рашков, дир. на Областно пътно управление - София: Долу, той идваше от Ботевград.

Течовете в тунела остават. А с тях - и корозионните процеси. За малко над 30 години, откакто е пуснат в експлоатация тунелът, корозионните процеси са "изяли" по 5 мм от всяка стоманена греда, е заключението на експертите.

Проф. Николай Рангелов, катедра "Метални конструкции" - УАСГ: Всяка година една незащитена стоманена повърхност губи от порядъка между 0,02 до 0,08 мм от своята дебелина. Ако вземем горната граница на цитираните цифри и ако ги умножим по 30 години, можем да получим, че всяка повърхност е загубила от порядъка на 2-3 мм. като ръжда.

За ръжда и опасни елементи бяха проверени всички 34 тунела по републиканските пътища. Влизаме с АПИ в тунела "Дупница", дълъг почти 280 метра. Няколко изгорели осветителни тела и неработещи светофари, са резултатите от обхода. Фирмата ще трябва да отстрани повредите.

Юлия Божилова, директор на Областно пътно управление - Кюстендил: Всекидневно по път се правят, но малко по-обстойно колегите веднъж седмично правят инспекции на тунелите и на съоръженията.

Екип от двама следователи работи по досъдебното производство за смъртта на жената в тунела "Ечемишка".

Наталия Николова, Окръжен прокурор на София: Всички длъжностни лица, които имат каквото и да било отношение по поддръжката на тунела, по безопасността за преминаване през тунела, всички длъжностни лица ще бъдат разпитани.

Без значение бивши или настоящи, уточняват от прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лоша хигиена на Централна гара в София установи изненадваща проверка
Лоша хигиена на Централна гара в София установи изненадваща проверка
​На летището в Хамбург е намерена празна опаковка от газов спрей
​На летището в Хамбург е намерена празна опаковка от газов спрей