НОВИНИ

Работодатели и синдикати готвят съвместен национален протест

Това е договорено след решение на управителните органи на шестте организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ, КНСБ и КТ "Подкрепа", каза зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков в "Още от деня".

bnt avatar logo
от БНТ
19:22, 19.01.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Работодателските организации и синдикатите заедно ще изготвят мерки за преодоляване на проблемите в сектор "Енергетика".

Пакетът от мерки ще е предназначен за компетентните институции, които следва да предприемат стъпки в сферата на енергетиката с оглед продължаващото задълбочаване на проблемите в сектора и спекулативното увеличение на цената на електроенергията - въпроси от изключително значение за цялото общество, смята председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Той беше категоричен, че е важно проблемът да бъде сложен на масата на тези, които взимат решения и да бъдат предприети съответните мерки, "така че индустрията, икономиката като цяло и оттам домакинствата след това да не пострадат".

Пламен Димитров, председател на КНСБ: Нашият либерализиращ се енергиен пазар е прекалено малък и лесно манипулируем, през последните няколко месеца, според нас, той беше подложен на ясна, подредена и добре изпълнена спекулация. Не обвинявам никого в картел, просто търговците се възползваха от ситуацията, че пазарът е недоразвит и е възможно при определени условия да се случи това увеличение с до 50% на тока за бизнеса. Там е основната болка на регулаторите.

Той обясни, че една от мерките, които двата синдиката ще предложат, е Министерството на енергетиката да възприеме един европейски регламент и да вкара законодателна промяна, с която да разшири правата на КЕВР и да му даде възможност за разследващи функции и налагане на санкции при съмнения и доказателства за злоупотреби и манипулации.

Пламен Димитров: На второ място да се разбере къде отидоха тези печалби. В момента има размяна на упреци. Имаше среща при госпожа министърката. Търговците казват: - Ние не сме калкулирали големи печалби. Производителите на ел. енергия на свободния пазар - АЕЦ-ът и ТЕЦ-2, казват: - Ние пък нямаме никакви печалби, генерирани от това, което се получава като увеличена цена.

Той подчерта, че искането е Регулаторът и Министерството най-накрая да покажат къде са печалбите от по-високите цени, които не са стигнали по никакъв начин до производителите на електроенергия.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зимна приказка на Пампорово
Зимна приказка на Пампорово
100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост
100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост