Работодатели и синдикати готвят съвместен национален протест

Това е договорено след решение на управителните органи на шестте организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ, КНСБ и КТ "Подкрепа", каза зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков в "Още от деня".

от БНТ
19:22, 19.01.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Работодателските организации и синдикатите заедно ще изготвят мерки за преодоляване на проблемите в сектор "Енергетика".

Пакетът от мерки ще е предназначен за компетентните институции, които следва да предприемат стъпки в сферата на енергетиката с оглед продължаващото задълбочаване на проблемите в сектора и спекулативното увеличение на цената на електроенергията - въпроси от изключително значение за цялото общество, смята председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Той беше категоричен, че е важно проблемът да бъде сложен на масата на тези, които взимат решения и да бъдат предприети съответните мерки, "така че индустрията, икономиката като цяло и оттам домакинствата след това да не пострадат".

Пламен Димитров, председател на КНСБ: Нашият либерализиращ се енергиен пазар е прекалено малък и лесно манипулируем, през последните няколко месеца, според нас, той беше подложен на ясна, подредена и добре изпълнена спекулация. Не обвинявам никого в картел, просто търговците се възползваха от ситуацията, че пазарът е недоразвит и е възможно при определени условия да се случи това увеличение с до 50% на тока за бизнеса. Там е основната болка на регулаторите.

Той обясни, че една от мерките, които двата синдиката ще предложат, е Министерството на енергетиката да възприеме един европейски регламент и да вкара законодателна промяна, с която да разшири правата на КЕВР и да му даде възможност за разследващи функции и налагане на санкции при съмнения и доказателства за злоупотреби и манипулации.

Пламен Димитров: На второ място да се разбере къде отидоха тези печалби. В момента има размяна на упреци. Имаше среща при госпожа министърката. Търговците казват: - Ние не сме калкулирали големи печалби. Производителите на ел. енергия на свободния пазар - АЕЦ-ът и ТЕЦ-2, казват: - Ние пък нямаме никакви печалби, генерирани от това, което се получава като увеличена цена.

Той подчерта, че искането е Регулаторът и Министерството най-накрая да покажат къде са печалбите от по-високите цени, които не са стигнали по никакъв начин до производителите на електроенергия.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Зимна приказка на Пампорово
Зимна приказка на Пампорово
100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост
100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост