НОВИНИ

Разделение и напрежение след бурни дебати в Европарламента

Разделение и напрежение в Европарламента по различни теми. Двама премиери днес говориха в пленарната зала - унгарският Виктор Орбан и гръцкият Алексис Ципрас.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:34, 11.09.2018
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че очаква ЕП да гласува процедура по лишаване на Унгария от глас при вземане на решение в ЕС.

Виктор Орбан, премиер на Унгария: Ще осъдите не едно правителство, а цяла държава. За Унгария свободата и демокрацията са въпрос на чест. Докладът е обида за Унгария и унгарската нация. Това, което предприемате е плесница в лицето на съюза и конструктивния диалог. Спряхме незаконните мигранти и защитихме Европа. Това е първият случай, в който общността осъжда собствените си охранители на границите.
;

Гръцкият премиер Алексис Ципрас също изнесе реч пред Европейския парламент за бъдещето на Европа и бъдещето на страната след приключването на спасителните програми за гръцката икономика.

Ципрас определи като „голямо приключение“ излизането от 8-годишния период на програми за подкрепа. Той очерта и извършените реформи през последните няколко години, постиженията на кабинета му и посочи, че раните ще заздравеят и Гърция ще продължи своя път.

В четвъртък пред евродепутатите ще говори македонският премиер Зоран Заев, дни преди в страната му да се проведе референдумът за смяна на името.

;

Цензура в интернет, или защита на авторски права. Сблъсък на лобита и тези. Един от спорните текстове ограничава позоваването на вече публикувани материали, с цел да защити авторските права на журналистите. Друг текст ще задължи онлайн платформи да поставят филтри, които спират качването на клипове и снимки с авторски права в социалните мрежи.

Мария Габриел - еврокомисар: Посланието е, че искаме справедливост на заплащането на авторите, свободна и качествена журналистика, да защитим своите ценности. По никакъв начин нашето предложение не засяга личното постване, начина, по който потребителите споделят информация.

Разделението е толкова голямо, че според евродепутата Петър Курумбашев въпросът трябва да се отложи за следващия европарламент. И той обаче смята, че трудът на авторите трябва да бъде заплащан.

Петър Курумбашев - евродепутат от БСП:В момента се получи едно съединение на най-големите платформи.

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки заяви, че е притеснен какви текстове ще бъдат приети.~

Ангел Джамбазки - евродепутат ВМРО: Ще има много групи, които ще се почувстват застрашени.

И докато днес и двете страни в спора продължаваха да лобират пред депутатите, пред Европарламента артисти от различни държави лобираха с музика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Антикорупционната комисия започва пълна проверка на имуществото на Миню Стайков
​Антикорупционната комисия започва пълна проверка на имуществото на Миню Стайков
НИМХ спира работа от следващия вторник заради липса на ръководство
НИМХ спира работа от следващия вторник заради липса на ръководство