НОВИНИ

НИМХ спира работа от следващия вторник заради липса на ръководство

Националният институт по метеорология и хидрология спира работа от следващия вторник заради липса на ръководство. Няма да се прави и прогноза за времето. За тази крайна мярка синоптиците съобщават на сайта си. От ръководството на БАН вече търсят заместник на освободения директор на Института.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:29, 11.09.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

От Института по метеорология твърдят, че откакто е освободен директорът им реално институцията няма от кого да се управлява. И неговите заместници са подали оставка.

От БАН питат от своя страна как така са подадени тези оставки, след като в момента няма легитимен директор. И докато тече тази полемика паралелно с това не се плащат сметки за ток, телефон, не се изплащат и заплати. Затова скоро Институтът може и да спре да работи.


;

Без заплати работят, но без ток няма как. Затова метеоролозите отброяват - след 7 дни - прогноза за времето може и да няма.

проф. Христомир Брънзов - бивш директор на НИМХ: В момента няма нито административно, нито финансово, нито каквото и да е документ да бъде подписан - платежен. Така че най-малко ще ни спрат електроенергията и комуникацията, които не сме плащали. И това може да се избегне единствено, когато излеземе от това състояние на "без ръководство".
акад. Юлиан Ревалски - председател на БАН: Търсим заместник. Аз даже поканих и мисля, че е редно и Общото събрание на учените в НИМХ да направят и други предложения - не само предложението, което се чува за проф. Брънзов. Търсим и други възможности да видим как можем ние да покрием тези плащания, които идват към Института.

Чия ще бъде материалната база след развода - на Института по метрология или на БАН - работна група ще решава.

Христомир Брънзов - бивш директор на НИМХ: Няма акт на общото събрание на БАН - категоричен, който казва, че материалната база си върви с НИМХ.
акад. Юлиан Ревалски - председател на БАН: Ние ще предоставим безвъзмездно материалната база. Сигурен съм, че общото събрание ще го гласува това на НИМХ да си върши тази работа. На един по-късен етап вече ще има когато са структурирани отделно, могат да се водят и други преговори.

Към националния институт работят над 1 200 души. Според вече бившия директор на Института - почти всички искат отделяне от БАН. Прогнозира, че то ще продължи няколко месеца. От БАН казват, че уважават решението им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разделение и напрежение след бурни дебати в Европарламента
Разделение и напрежение след бурни дебати в Европарламента
Административни спънки отлагат белодробните трансплантации
Административни спънки отлагат белодробните трансплантации