НОВИНИ

Разкриха кой е подавал фалшивите сигнали за бомби в София

45-годишен български гражданин, който живее в държава от Европейския съюз, е авторът на фалшивите сигнали за бомби в София от последните дни по време на началото на Българското европредседателство: на летището в София, НДК и парламента. Освен до обекти в България, той е подавал подобни сигнали и за други институции в европейски държави. Мъжът все още не е задържан.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:00, 13.01.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Три фалшиви сигнала за бомба на летище София. Два в НДК. Един в парламента. И още множество обаждания за взривни устройства в европейски институции назад във времето. Последният пример - Европейската комисия.

ст. комисар Ивайло Иванов, директор на СДВР: Действаме с партньорските служби по установяване на неговото местонахождение и задържане. В България назад във времето са водени досъдебни производства по същия повод, той много такива сигнали е подавал. Искам да обърна внимание, че това деяние е наказуемо и по Наказателния кодекс и по закон за телефон 112.

Сигналите са подавани на телефонни номера, които лесно могат да се открият в интернет. Последното обаждане от вчера е било на горещия телефон в община Кърджали. Сигналите са от един и същи номер от карта на чужд мобилен оператор. Според Наказателния кодекс извършителят може да получи наказание лишаване от свобода, а при злоупотреба с телефон 112 глобата е от 10 до 20 хиляди лева.

ст. комисар Ивайло Иванов, директор на СДВР: Не може да се подават така лесно такива сигнали, защото това внася напрежение сред гражданите. Вкарва се огромен ресурс от службите за сигурност. Ние при всеки един сигнал сме длъжни да реагираме.

Подателят на фалшивите сигнали се занимава с това от 2012 година. От доста време не е на територията на България. Има криминални регистрации за шофиране след употреба на алкохол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасители показаха как да намерим и спасим човек при лавина в планината
Спасители показаха как да намерим и спасим човек при лавина в планината
Кукери от цялата страна и Македония дефилираха в Симитли
Кукери от цялата страна и Македония дефилираха в Симитли